Programul „373”, ajustat
10.05.2024

Guvernul a susținut în ședința din 8 mai modificările elaborate de către Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării cu participarea Instituției Publice Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) în Programul de stimulare a investițiilor „373” și Regulamentul cu privire la activitatea Fondului pentru antreprenoriat și creștere economică a Moldovei (FACEM).

 

Astfel, este precizată noțiunea de credit investițional. Dacă anterior acesta era acordat pentru procurarea de echipamente și utilaje (inclusiv acoperirea cheltuielilor aferente) și pentru procurarea sau construcția spațiilor pentru desfășurarea activități de bază, după punerea în aplicare a noilor prevederi acesta va putea fi utilizat și pentru procurarea materiei prime și/sau a materialelor necesare procesului de producere/prestare a serviciilor a căror valoare nu va depăși 30% din valoarea proiectului investițional solicitat spre finanțare.

 

Din contul creditului investițional va fi efectuată și construcția și/sau reconstrucția/reparația rețelei inginerești, imobilelor/ spațiilor, inclusiv auxiliare, cu terenurile aferente, precum și achiziționarea tehnologiilor digitale și a programelor informatice pentru activități legate de implementarea respectivului proiect.

 

Modificările stabilesc expres că, neeligibile spre compensare conform Programului sunt dobânzile aferente creditelor investiționale utilizate pentru finanțarea costurilor de bunuri și servicii ori cota-parte a acestora finanțate din resursele recreditare de stat; orice pierderi, inclusiv cele aferente operațiunilor de schimb valutar; recreditarea costurilor de leasing, a creditelor, inclusiv a dobânzilor și a comisioanelor aferente; costurile de arendă sau locațiune a spațiilor/terenurilor; a impozitelor și taxelor etc.

 

Totodată, Anexa nr. 1 la HG nr. 351/2023 (Lista domeniilor de activitate eligibile pentru care este solicitat creditul investițional în cadrul Programului 373) este substituită de Lista domeniilor de activitate neeligibile în cadrul acestuia1.

 

Alte prevederi vizează:

 

  • modul de determinare a ratei maximale anuale a dobânzii aplicate la creditele acordate în cadrul Programului
  • revizuirea trimestrială a ratei referință
  • stabilirea marjei fixe pe durata de valabilitate a contractului de credit
  • majorarea plafonului garanției financiare în baza produselor de garantare a Fondului de garantare a creditelor pentru întreprinderile mici și mijlocii de la 40% până la 80%
  • majorarea expunerii maxime continuă de la 15 mil. lei până la 40 mil. lei etc.

 

Documentul aprobat de Guvern poate fi consultat integral aici.

_____________________________________