Compensarea cheltuielilor suportate în sistemul învățământului dual
10.05.2024

Amortizarea mijloacelor fixe, a activelor nemateriale, întreţinerea şi reparaţia mijloacelor fixe, materiale consumabile, cheltuielile de utilităţi pentru organizarea locurilor de instruire în cadrul învățământului dual, precum și cele pentru birotică, mobilier, transport, cazare, hrana elevilor vor fi admise pentru compensare unităţilor în cadrul respectivei forme de instruire. Condiția este ca aceste cheltuieli să nu depășească 10% din cuantumul total al anumitor cheltuieli1.

 

În MO de astăzi, 10 mai, este publicată Hotărârea Guvernului nr. 332/2024, prin care au fost operate modificări la Regulamentul privind modul de compensare a cheltuielilor unităţilor în învăţământul dual.

 

Potrivit noilor prevederi, urmează a fi compensate și cheltuielile suportate de către unitate pentru serviciile de formare profesională achitate instituţiei de învăţământ profesional-tehnic în care se instruieşte elevul prin învăţământul dual, dar nu mai mult de cuantumul salariului minim pe ţară înregistrat la data suportării cheltuielilor de către unitate.

 

Regulamentul stabilește că, Camera de Comerț și Industrie a RM va elibera unităților în învățământul dual certificatul de conformitate, care va deveni un act necesar pentru compensarea cheltuielilor unității suportate pentru fiecare elev care a absolvit programul de formare profesională sau a promovat anul de studii în această formă de învățământ, iar ODA va aproba Ghidul de compensare a costurilor.

 

În Regulament este inclusă formula de determinare a CAE – cuantumului alocației per elev instruit prin învățământ dual, absolvent al anului de studii în anul de gestiune. Acesta se va calcula drept raportul dintre mijloacele financiare aprobate în acest scop în bugetul de stat diminuate cu numărul confirmat de elevi absolvenți înmulțit la 400 lei per elev și raportat la numărul de elevi pentru care unitățile au obținut compensare.

 

Documentul prevede expres că vor fi compensate cheltuielile suportate pe parcursul anului de studii (1 septembrie – 31 august).

 

Suma mijloacelor financiare aprobate pentru compensarea cheltuielilor suportate de către unitățile din sistemul de învățământ dual pentru anul 2024 este aprobată la nivelul anului precedent și constituie 10 mil. lei.  Potrivit datelor prezentate, în anul 2023 au  fost compensate circa 3,5 mil. lei pentru 26 de unități economice.

_____________________________________________

1 Pct. 13 din Regulament:

1) remuneraţia de formare profesională brută (fără adaosuri şi sporuri), dar nu mai mult de 30% din cuantumul salariului minim pe ţară înregistrat la data suportării cheltuielilor de către unitate;

2) salariul de bază lunar brut al maistrului-instructor care a instruit elevii în învăţământul dual, dar nu mai mult de cuantumul salariului minim pe ţară înregistrat la data suportării cheltuielilor de către unitate; nu se va admite compensarea salariului de bază lunar al maistrului-instructor care nu se încadrează în prevederile art. 16 alin. (2) și alin. (5) din Legea nr. 110/2022 cu privire la învățământul dual/