Vehiculele scoase din uz: cadrul juridic de reglementare
20.04.2023

Regulamentul privind gestionarea vehiculelor scoase din uz, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.93 din 28 februarie 2023, va intra în vigoare peste 12 luni din data publicării în MO, respectiv, la 18 aprilie 2024. Scopul Regulamentului este instituirea unui cadru juridic de reglementare privind prevenirea formării de deșeuri provenite de la vehiculele scoase din uz, colectarea, reutilizarea, reciclarea și alte forme de valorificare a acestora, inclusiv a componentelor și a materialelor acestora (în continuare – VSU), pentru a reduce eliminarea de deșeuri.

 

Documentul stabilește cerințele pentru prevenirea poluării, față de sistemele de colectare a VSU, față de tratarea, refolosirea și recuperarea acestora, reglementează răspunderea extinsă a producătorului etc.

 

Potrivit Regulamentului, notificarea de distrugere reprezintă singurul document în baza căruia se face dovada predării VSU și tratării acestuia la operatorii autorizați. Totodată, producătorii care își onorează responsabilitatea extinsă în mod individual sau prin intermediul sistemelor colective predau VSU colectate operatorilor autorizați și au obligația să țină și să transmită Agenției de Mediu o evidență care să cuprindă informații privind tipul, numărul și greutatea VSU colectate, reciclate în țară sau transferate pentru tratare, valorificare și/sau reciclare în alte state.

 

Este stabilită și obligația producătorilor existenți pe piață de a se înscrie în Lista producătorilor În termen de 3 luni de la data intrării în vigoare a Regulamentului, respectând cerințele stabilite și primind un număr de înregistrare, care este comunicat de aceștia tuturor rețelelor comerciale prin care sunt vândute vehiculele, în maximum de 30 de zile lucrătoare de la atribuire. Obligația de înregistrare în Lista producătorilor se referă atât la agenții economici nou-intrați pe piață, cât și la producătorii existenți până la data intrării în vigoare a Regulamentului.