Сolectarea informațiilor contabile agricole va începe din anul 2026
20.05.2024

Legea nr. 105/2024 cu privire la rețeaua de colectare a informațiilor contabile agricole va fi pusă în aplicare peste 24 de luni din data publicării acesteia în MO (respectiv, din 16 mai 2026), iar în următoarele 12 luni Guverbul urmează să adopte actele subnormative necesare pentru executarea prevederilor legii prenotate.

 

Scopul creării rețelei de colectare de informații contabile despre veniturile și activitatea economică a exploatațiilor agricole este aplicarea unei metode de estimare a performanței Strategiei naționale de dezvoltare agricolă și rurală (SNDAR), în special a cheltuielilor publice efectuate prin intermediul subvenționării agriculturii și mediului rural. 

 

Astfel, este propusă crearea rețelei de informații contabile agricole, fiind implicate:

  • agenția de legătură (MAIA)
  • comitetul național (cu sarcina de aprobare a planului de selecție a exploatațiilor cu evidență contabilă proprie)
  • birourile contabile (agenți economic care desfășură activitate de prestare a serviciilor de contabilitate sau entități din sistemul administrație publice, care asistă fermierii la completarea fișelor și la colectarea acestora)
  • exploatațiile agricole (entitățile ce vor accepta benevol furnizarea informațiilor contabile destinate evaluării eficienței politicilor agricole asupra veniturilor și activităților lor).

 

Potrivit  Legii nr. 105/2024, utilizarea într-un scop fiscal a oricărei informații contabile individuale sau a oricărei informații individuale obținute pe baza legii privind rețeaua de colectare de informații contabile despre venituri și activitatea economică a exploatațiilor agricole sau divulgarea, sau utilizarea acestor informații în alte scopuri decât:

  • stabilirea anuală a veniturilor exploatațiilor agricole din câmpul de observație
  • efectuarea unei analize a activității economice a acestora.

Interdicția de divulgare a informației se va extinde asupra persoanelor care vor participă la rețeaua de colectare, inclusiv după încetarea activității în cadrul acesteia. În cazul încălcării acestor prevederi, persoana poartă răspundere civilă și, după caz, disciplinară.

 

Exploatațiile agricole vor fi clasificate într-un mod uniform în conformitate cu tipologia acestora, în funcție de tipul de activitate agricolă, de dimensiunea lor economică și de importanța altor activități lucrative direct legate de acestea. Tipologia urmează a fi aprobată de Guvern și va fi utilizată pentru prezentarea informațiilor colectate prin anchete statistice asupra structurii exploatațiilor agricole și prin rețeaua de informații.

 

La completarea fișei exploatației agricole nu se vor lua în considerare informațiile ce vizează activitățile neagricole ale producătorului agricol sau ale familiei acestuia, veniturile din pensii, moștenire, conturile private deținute în bănci, altă proprietate decât activitățile agricole ale respectivei exploatații.

 

Legea nr. 105/2024 poate fi examinată în MO nr. 209-212 din 16 mai.