Modelul de evaluare a apartamentelor în scopul impozitării, aprobat
21.05.2024

Astăzi, 21 mai, a intrat în vigoare modelul de evaluare a apartamentelor în casele de locuit, amplasate în toate localitățile Republicii Moldova, în scopul impozitării. Acesta a fost aprobat prin Ordinul nr.53/2024, publicat în MO de Agenția Geodezie, Cartografie și Cadastru .

 

Noul model va fi utilizat de IP „Cadastrul Bunurilor Imobile” în procesul de evaluare și reevaluare masivă în scopul impozitării, obiecte ale căreia sunt toate încăperile locative în casele de locuit amplasate în localitățile urbane din RM, inclusiv în mun. Chișinău și Bălți, precum și apartamentele amplasate în localitățile rurale, cu excepția celor din municipiile indicate.

 

Prin ordinul prenotat sunt aprobate:

  • formulele de determinare a valorii estimate a apartamentelor;
  • harta zonelor valorice și descrierea narativă a hotarelor acestora;
  • coeficienții factorilor valorici aplicați.

 

Amintim, pe data de 22 aprilie 2024 au intrat în vigoare prevederile Hotărârii Guvernului nr. 193/2024, prin care HG nr. 827/2020 a fost completată cu Regulamentul cu privire la aprecierea sau actualizarea valorii de inventariere a bunurilor imobile în scopul impozitării. Acesta prevede instituirea în cadrul primăriilor a Comisiei de specialitate pentru inventarierea bunurilor imobile, în competența acesteia fiind transmise identificarea bunurilor imobile a căror valoare de inventariere urmează a fi apreciată sau actualizată din raza teritoriului administrat al primăriei; aprecierea sau actualizarea valorii acestora; calcularea/ determinarea costului bunurilor imobile în scopul impozitării și transmiterea rezultatelor Serviciului de colectare a impozitelor şi taxelor locale din cadrul APL.