Ministerul Finanțelor elaborează contractul-tip privind modificarea termenului de stingere a obligației fiscale prin amânare sau eșalonare
22.05.2024

În scopul realizării prevederilor Legii nr. 78/2024 pentru susținerea agricultorilor prin facilitarea accesului la credite garantate de stat, Ministerul Finanțelor a inițiat procesul de elaborare a proiectului ordinului ministrului Finanțelor cu privire la aprobarea contractului-tip privind modificarea termenului de stingere a obligației fiscale prin amânare sau eșalonare. Amintim, legea prenotată vizează ÎMM-urile care beneficiază de credite acordate cu garanții financiare emise prin intermediul Fondului de garantare a creditelor pentru întreprinderile mici și mijlocii din sectorul agricol.

 

Legea stabilește și anumite excepții de la prevederile legale. Astfel, prin derogare de la art.180 din Codul fiscal, pentru restanțele înscrise în SIA „Contul curent al contribuabilului”, SFS este în drept să încheie cu persoanele care beneficiază de credite în temeiul Legii nr.78/2024 acorduri/contracte de modificare a termenului de stingere a obligației fiscale, pe un termen de până la 12 luni, fără aplicarea măsurilor de asigurare sub formă de gaj și/sau de fidejusiune. Respectiv, mijloacele financiare acordate sub formă de credit, destinate completării mijloacelor circulante pentru lucrările agricole în anul 2024, nu pot fi urmărite silit și nici nu pot fi aplicate măsuri de asigurare față de acestea în interesul altor creditori, incluzând statul, ai debitorului care a contractat creditul respectiv, inclusiv în cazul în care în privința debitorului este intentată procedura de insolvabilitate.

 

Potrivit Legii nr.78/2024, acordurile/contractele de modificarea termenului de stingere a obligației fiscale se întocmesc conform modelelor stabilite de către Ministerul Finanțelor.

 

Propunerile și opiniile părților interesate pentru elaborarea proiectului sunt așteptate până pe data de 26 mai și pot fi expediate în adresa persoanei responsabile pentru elaborarea documentului: Cebotarenco Igor ( Inspector superior, Direcția generală metodologia impozitelor și taxelor, SFS), număr telefon 022 82 34 14 / e-mail: igor.cebotarenco(at)sfs.md.