Moldova și Letonia vor implementa Acordul în domeniul securității sociale
20.04.2023

Ministerul Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova și Ministerul Bunăstării al Republicii Letonia vor semna documentul de implementare a Acordului în domeniul securității sociale, scopul final al acestuia fiind stabilirea condițiiloa și proceduriloa de colaborare între autoritățile și instituțiile competente pentru implementarea Acordului, facilitarea comunicării dintre acestea în vederea schimbului de documente și informații, precum și stabilirea dreptului la prestațiile de asigurări sociale prevăzute în Acord, pentru a evita deplasarea persoanelor în cauză pe teritoriul celeilalte părți doar în aceste scopuri.

 

Semnarea tratatului a fost aprobată de Guvern în cadrul ședinței din 19 aprilie 2023. Acordul de implementare generează drepturi pentru persoanele care cad sub incidența acestuia să se adreseze instituțiilor competente de la locul de domiciliu sau reședință, pentru a depune cererea de stabilire a pensiei sau altor prestații de asigurări sociale.

 

Potrivit Acordului, prevederile acestuia motivează persoanele care cad sub incidența Acordului să activeze în sectorul formal, pentru ca la apariția riscurilor sociale asigurate acestea să beneficieze de prestații de asigurări sociale corespunzătoare. Totodată, prevederile tratatului creează condiții favorabile pentru ca migranții din Republica Moldova să revină în țară, deoarece la atingerea vârstei de pensionare aceștia vor beneficia în Republica Moldova de drepturile de securitate socială dobândite în Letonia. Beneficiind de pensie din unul sau ambele state, persoanele vor dispune de mai multe surse de existență. Acordul va avea drept consecință indirectă reducerea numărului beneficiarilor de ajutor social și alte prestații sociale acordate din bugetul de stat persoanelor neeligibile pentru pensie.

 

Totodată, prevederile Acordului de implementare generează obligația instituțiilor competente ale părților să colaboreze între ele în vederea acordării pensiilor persoanelor îndreptățite, și anume: să primească și să examineze cererile, să confirme și să transmită celeilalte părți documentele depuse, să emită, la solicitare, certificatele și formularele necesare în acest scop.

 

Pănă la momentul de față Republica Moldova a încheiat acorduri de securitate socială cu 17 state, 15 dintre care au intrat în vigoare și au aplicare reușită.