Lista veniturilor neimpozabile este extinsă
22.05.2024

Legea nr. 108/2024, care urmărește scopul asigurării accesului la educație de calitate, va intra în vigoare pe data de 17 iunie 2024, iar în termen de două luni de la data intrării în vigoare a actului normativ Guvernul va elabora și va aproba documentele necesare pentru implementarea acestuia. Legea vine cu noi norme atât în Codul educației, cât și în Codul fiscal.

 

Anterior publicația noastră a comunicat că, pentru sporirea accesului la educație a elevilor din instituțiile publice de învățământ general cu un număr mai mic de 50 de elevi, părinții sau reprezentanții legali ai cărora decid înscrierea elevului în altă instituție publică de învățământ primar sau secundar general, urmează a fi stabilită o alocație lunară, mărimea acesteia și modul de acordare fiind reglementate de Executiv.

 

Astfel, alocațiile prenotate, fiind stabilite drept venituri neimpozabile, urmează a fi incluse în art. 20 din Codul fiscal (lit. d9). Mijloacele financiare vor fi acordate pe un termen de doi ani (cu suspendarea pe perioada lunilor iunie-august inclusiv), calculat de la data înscrierii elevului în noua instituție de învățământ primar sau secundar general.  

 

Totodată, în scopul menținerii cadrelor didactice în sistem, instituțiile de învățământ cu un număr de până la 50 elevi de asemenea vor obține alocațiile necesare.

 

Costurile de implementare urmează a  fi definitivate după aprobarea cadrului normativ secundar. Potrivit estimărilor preliminare, suma alocației va constitui 1000 lei lunar și ar putea fi acondată pentru circa 1000 elevi.