Declarația CET18 va fi ajustată
23.05.2024

Ministerul Finanțelor comunică despre inițierea procesului de modificare a Ordinului Ministrului finanțelor nr. 150/2018 „Privind aprobarea formularului CET18 – Declarația persoanei fizice cu privire la impozitul pe venit”.

 

Amintim, la 1 ianuarie 2024 a intrat în vigoare art. 352 din Codul fiscal (acesta a fost introdus prin Legea nr. 212/2023), care reglementează deducerile cheltuielilor persoanelor fizice1. Respectiv, Declarația CET18 urmează a fi ajustată pentru reflectarea respectivelor deduceri.

 

Părțile interesate pot prezenta, până la 5 iunie 2024, propunerile și sugestiile pentru elaborarea proiectului la adresa electronică a persoanei responsabile:  irma.zurabisvili(at)sfs.md.

________________________________

1 Codul fiscal, art. 352Deducerea cheltuielilor persoanelor fizice

(1)  Se permite deducerea, în cuantumurile stabilite de legislație, a sumelor pentru primele de asigurare obligatorie de asistență medicală achitate de persoanele fizice conform legislației.

(2)  Se permite deducerea contribuțiilor obligatorii în bugetul asigurărilor sociale de stat achitate de persoanele fizice, pe parcursul perioadei fiscale, în cuantumurile stabilite de legislație.

(3)  Se permite deducerea cheltuielilor suportate pentru primele de asigurare facultativă de asistență medicală sau pentru contractarea serviciilor medicale de la un singur furnizor al acestor servicii, în cuantumul unui salariu mediu lunar pe economie, prognozat și aprobat de Guvern pentru anul pentru care a fost acordat. Dreptul la deducere se acordă persoanelor asigurate conform Legii nr.1593/2002 cu privire la mărimea, modul și termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală.

(4) Se permite deducerea sumei achitate de către persoana fizică pentru procurarea primei de asigurare în baza contractului de asigurare de viață, în cuantumul unui salariu mediu lunar pe economie, prognozat și aprobat de Guvern pentru anul pentru care a fost acordat.

(5) Se permite deducerea sumei achitate sub formă de dobânzi de către persoana fizică pentru creditele ipotecare, la procurarea primei locuințe, altele decât cele contractate prin Programul de stat „Prima Casă”, în cuantumul unui salariu mediu lunar pe economie, prognozat și aprobat de Guvern pentru anul pentru care a fost acordat. Pentru locuința proprietate comună în devălmășie/cote-părți, dreptul la deducere se acordă fiecărui beneficiar al creditului ipotecar, proporțional cotei-părți deținute, aplicată conform limitei stabilite.