Migranții care au muncit legal în Spania vor beneficia de pensii
24.05.2024

La 1 iunie 2024 intră în vigoare Acordul în domeniul securităţii sociale între Republica Moldova şi Regatul Spaniei și Aranjamentul  administrativ pentru aplicarea Acordului, semnat pe data de 21 iulie 2022, la Madrid. Astfel, cetățenii Republicii Moldova care au realizat un stagiu de cotizare pe teritoriul Regatului Spaniei au posibilitatea de a valorifica perioada lucrată atât în Republica Moldova, cât şi în Spania, comunică Casa Națională de Asigurări Sociale.

 

Tratatul asigură cadrul de garanţii în domeniul asigurărilor sociale pentru lucrătorii migranţi din ambele state, care desfăşoară sau au desfăşurat activitate legală de muncă şi în prezent domiciliază pe teritoriul unuia din statele contractante. Documentul prevede proceduri de totalizare a perioadelor de asigurare, adică permit cetățenilor Republicii Moldova să obțină dreptul la pensie chiar dacă aceștia nu dispun de stagiul de cotizare minim necesar realizat în Republica Moldova.

 

Respectiv, fiecare stat va calcula și va achita pensia proporțional perioadei de asigurare realizate pe teritoriul său, în conformitate cu legislația națională. Beneficiarii vor avea dreptul să solicite diferite tipuri de pensii și indemnizații:

  • pentru limită de vârstă
  • de dizabilitate cauzată de o afecțiune generală
  • de dizabilitate cauzată de un accident de muncă sau o boală profesională
  • pensii de urmaş.  

 

Pentru a beneficia de respectivele prestații sociale, persoanele îndreptățite vor depune o cerere la CNAS (mun. Chișinău, str. G. Tudor, 3) sau la instituția competentă a celuilalt stat contractant.  

 

La momentul de față CNAS aplică prevederile Acordurilor internaționale în domeniul securității sociale semnate cu următoarele state: România, Republica Portugheză, Republica Bulgaria, Marele Ducat de Luxemburg, Republica Austria, Republica Estonia, Republica Cehă, Republica Polonă, Ungaria, Regatul Belgiei, Republica Lituania, Republica Federală Germania, Republica Turcia, Republica Belarus, Republica Elenă și Republica Italiană.