Agenția Servicii Publice și alte autorități publice, precum și entitățile raportoare stabilite la art. 4 alin. (1) din Legea nr. 308/2017 care identifică probe, informații documentate cu privire la faptul că printr-o activitate sau tranzacție se urmărește eludarea măsurilor restrictive internaționale.
în exercițiul atribuțiilor legale vor raporta faptul, în termen de 24 de ore din momentul depistării acestuia, Serviciului Fiscal de Stat. Totodată, subiecții raportori se vor abține de la executarea activităților și a tranzacțiilor până la recepționarea deciziei emise de către autoritatea fiscală.
Vineri, 24 mai, a intrat în vigoare Legea nr. 116/2024 pentru modificarea unor acte normative (inclusiv a Legii nr. 25/2016), documentul fiind publicat în MO.
Potrivit noilor prevederi, SFS va efectua verificările necesare în termen de 30 de zile de la data raportării și, în cazul menținerii suspiciunilor de eludare a măsurilor restrictive internaționale, respectiva activitate sau tranzacție poate fi sistată pe un termen de până la 30 de zile prin decizia organului fiscal.
SFS obține și dreptul de aplicare a măsurilor asigurătorii asupra bunurilor, inclusiv asupra mijloacelor bănești, și de ridicare a acestora. Termenul pentru care se sistează activitatea sau tranzacția (cu intervale a câte 30 de zile) poate fi prelungit de cel mult de trei ori în cazul în care SFS întreprinde măsuri pentru stabilirea faptului dacă beneficiarul efectiv al tranzacției/activității este un subiect al restricțiilor. În funcție de rezultatul verificării, activitatea sau tranzacția poate fi blocată de către SFS sau autoritatea va anula decizia de sistare a acestora.
Alte reglementări aprobate la Legea nr. 25/2016 pot fi examinate în MO nr. 223-225 din anul curent.
Recomandăm să citiți și: Formularul de raportare pentru aplicarea măsurilor restrictive a intrat în vigoare.