Supraplata impozitului pe venit se va restitui în termen de pănă la 45 de zile
27.05.2024

Persoanele fizice rezidente ale Republicii Moldova care nu desfășoară activitate de întreprinzător constată supraplata impozitului pe venit pentru perioada fiscal 2023, acestea pot solicita restituirea sumei impozitului achitat/reținut în plus, informează Serviciul Fiscal de Stat.
 

Pentru a beneficia de restituirea sumei menționate, persoanele fizice urmează să depună la autoritatea fiscal o cerere, modelul acesteia fiind aprobat prin Ordinul SFS nr. 134/2017.
 

Cererea de restituire poate fi depusă:

  • în format electronic, prin intermediul serviciului ,,Declarație electronică”, în cazul în care persoana fizică dispune de semnătură electronică sau mobilă. Pentru aceasta contribuabilul va parcurge următorii pași:
    • accesarea Cabinetului personal al contribuabilului de pe pagina web a SFS www.sfs.md și autentificarea pe portal prin intermediul serviciului M-Pass;
    • accesarea compartimentului „Declarație electronică pentru persoane fizice” -> compartimentul „Declarație/cerere nouă” -> rubrica „Cerere de restituire”;
    • completarea câmpurilor necesare din cererea de restituire și atașarea documentelor confirmative;
    • salvarea, semnarea și expedierea cererii către SFS.

Informații detaliate privind modul de depunere a cererii de restituire în mod electronic pot fi vizualizate aici.
 

  • pe suport de hârtie, de sine stătător (sau de reprezentantul legal al contribuabilului), la subdiviziunea teritorială a SFS în raza căruia se deservește. După caz, la cerere se vor anexa documente confirmative, conform OSFS nr.134/2017.

 

Suma impozitului pe venit achitat/ reținut în plus se restituie în termen de până la 45 de zile de la data primirii cererii de către SFS.

 

Pentru informații suplimentare, contribuabilii pot contacta Centrul unic de apel al SFS la numărul 0 8000 1525 (apel gratuit).