Notarii vor înregistra online dreptul de proprietate asupra imobilelor
28.05.2024

Serviciul de înregistrare a drepturilor  în Registrul bunurilor imobile în format online este  disponibil în regim de pilotare pentru notari în cazul imobilelor situate în mun. Chișinău, Orhei și Criuleni, ulterior acesta fiind extins pe întreg teritoriu al țării.

 

Potrivit Ministerului Dezvoltării Economiei și Digitalizării, dezvoltarea serviciului a fost asigurată de către Instituția Publică „Cadastrul Bunurilor Imobile”, de comun cu IP „Agenția de Guvernare Electronică” și Camera Notarială, acesta fiind lansat în regim de pilotare din 27 mai 2024.

 

Astfel, notarul poate solicita, în numele titularului de drept, înregistrarea drepturilor în Registrul bunurilor imobile a Republicii Moldova, prin depunerea unei cereri online pe Platforma de dezvoltare a serviciilor electronice (PDSE), anexând actele juridice necesare semnate cu  semnătura electronică calificată.

 

În rezultatul înregistrării dreptului de titular în Registrul bunurilor imobile,  atât notarul,  cât și titularul de drept, vor primi instant, în cabinetul virtual MCabinet, confirmarea înregistrării, reprezentată prin documentul digital – Certificat privind înscrierile în registrul bunurilor imobile.

 

Certificatul va putea fi recepționat și pe suport de hârtie la sediul Centrului multifuncțional al Agenției Servicii Publice (ASP) selectat de beneficiar, precum și cu livrare, prin intermediul serviciul guvernamental de livrare MDelivery, la adresa indicată de solicitant. Achitarea tarifelor pentru prestarea serviciilor respective se realizează doar prin intermediul serviciului guvernamental de plăți electronice MPay. Lista serviciilor de înregistrare a drepturilor  în Registrul bunurilor imobile și tarifele la acestea sunt aprobate prin Hotărârea Guvernului  nr.966/2020.