Statutul de monopol fiscal va fi atribuit Societății pe Acțiuni „Metalferos”, Societății pe Acțiuni „Energocom” și Întreprinderii de Stat „Moldelectrica”. Termenul de atribuire va fi stabilit până pe data de 31 decembrie 2025, cu posibilitatea prelungirii acestuia, prevăd proiectele hotărârilor de Guvern examinate în cadrul ședinței secretarilor de stat din 27 mai.
Regulamentul de funcționare a monopolului fiscal pe piața deșeurilor de metale feroase din Republica Moldova are drept scop atenuării dezechilibrelor concurențiale de pe piața deșeurilor de metale feroase din țară, asigurarea respectării cerințelor de mediu în procesul de gestionare a deșeurilor și obținerii veniturilor pentru stat. SA „Metalferos” va deveni singura entitate care va desfășura pe teritoriul RM activități de comercializare a resturilor și deșeurilor de metale feroase către agenții economici din stânga Nistrului, importul acestora și comercializarea ulterioră către Uzina Metalurgică Moldovenească.
Proiectul stabilește mecanismul de funcționare a monopolului fiscal în domeniu, formula de calculare a prețurilor la aplicarea respectivului mecanism, procedura de monitorizare și organele de control implicate. Potrivit documentului, în fiecare zi de luni, până la ora 12:00, SA „Metalferos” va publica pe pagina sa web oficială prețurile de achiziție și prețurile de import a resturilor și deșeurilor de metale feroase, care vor fi valabile cu începere de la ora publicării până la stabilirea și publicarea noilor prețuri. Acest proiect deja este propus pentru consultări publice (până la 7 iunie 2024) și poate fi consultat aici.
Obiectul Regulamentului de funcționare a monopolului fiscal atribuit Societății pe Acțiuni „Energocom” și Întreprinderii de Stat „ Moldelectrica” pe piața energiei electrice din RM este achiziționarea energiei electrice, a serviciilor și energiei de echilibrare a sistemului electroenergetic național de la Societatea pe Acțiuni de tip Închis „Moldavskaia GRES”.
Conform reglemenărilor propuse, S.A. „Energocom” va efectua tranzacțiile de vânzare a energiei electrice către furnizorii acesteia la prețuri reglementate și nereglemeneate, în funcție de cotele deținute de aceștia pe piața cu amănuntul a energiei electrice, prin participarea în cadrul licitațiilor organizate de către furnizorii serviciului universal, cei de ultimă opțiune și/sau pe piața contractelor bilaterale. Prețul de vânzare a energiei electrice va fi determinat reieșind din venitul care trebuie să fie obținut de către S.A. „Energocom” în vederea acoperirii cheltuielilor necesare pentru furnizarea energiei electrice și pentru obținerea unui nivel rezonabil de rentabilitate, calculat și aprobat prin decizia organelor de conducere ale deținătorului statutului de monopol fiscal. Acest proiect poate fi examinat aici.
Amintim, noțiunea de întreprindere cu statut de monopol fiscal a fost inclusă în legislația națională prin Legea nr. 235/2022. Totodată, prin Hotărârea Guvernului nr. 916/2023 a fost instituită Comisia Naţională pentru Monopol Fiscal și aprobat Regulamentul privind organizarea şi funcţionarea acesteia.