Stimulente fiscale pentru prevenirea risipei alimentare
31.05.2024

Lipsa stimulentelor fiscale pentru operatorii retail este considerată unul dintre motivele disfuncționalității Legii 299/2022 privind prevenirea pierderii şi risipei de alimente, care stabilește și mecanisme de recuperare a respectivelor produse și de transfer prin donare a acestora. Respectiv, în scopul evitării transformării produselor alimentare în deșeuri, a fost elaborat proiectul de lege privind modificarea unor acte normative, inclusiv a Codului fiscal (CF). Documentul a fost aprobat în prima lectură în cadrul ședinței Parlamentului din 30 mai 2024.

 

Modificările propuse urmează să ajusteze cadrul legal pentru asigurarea echilibrului dintre interesele economice ale operatorilor din domeniu și cele de prevenire a risipei alimentare prin optimizare adecvată. Legislația în vigoare prevede că, conducătorii entităților (inclusive din comerț) stabilesc de sine stătător limitele anuale ale reziduurilor, deșeurilor și perisabilității naturale, care pot fi deduse în scopuri fiscale potrivit prevederilor CF, însă nu stabilește dreptul de deducere a donațiilor de produse alimentare în scopul evitării transformării acestora în deșeuri. Astfel, este popusă completarea art.24 din CF cu alin. 131,  potrivit căruia alimentele transferate prin donație, în limita aprobată tot de operator, vor fi deduse dacă transferul va fi confirmat în modul stabilit de Guvern.

 

Totodată, intervenții sunt preconizate și la art. 102 din CF, fiind expres stipulat că, în cazul donării produselor în condițiile Legii nr. 299/2022 peste limitele lunare stabilite de către entitate, suma TVA, achitată sau care urmează a fi achitată, pentru aceste mărfuri nu se va deduce, fiind raportată la costurile sau cheltuielile perioadei.

 

Autorii proiectului consideră că măsurile propuse vor diminua risipa alimentară, asigurând valorificarea produselor pentru consumul uman. Totodată, încă un avantaj pentru operatorii din domeniul agro-alimentar poate deveni micșorarea costurilor pentru depozitarea, tratarea și reciclarea deșeurilor.

 

Potrivit documentului, modificările la CF ar pute fi puse în aplicare din 1 ianuarie 2025.