Surse indirecte: notarii vor prezenta informație suplimentară
03.06.2024

Începând cu perioada de raportare 2024, Informaţia prezentată de notari şi alte persoane care desfăşoară activitatea notarială (anexa nr. 6 la Ordinul SFS nr.427/2018) va fi prezentată în redacția ce urmează a fi aprobată de Serviciul Fiscal de Stat. Proiectul de modificare a Ordinului prenotat este propus pentru consultări publice, care vor dura până la 7 iunie 2024.

 

Amintim, ordinul stabilește modul, structura și termenele de prezentare SFS a informațiilor ce urmează a fi prezentate în mod obligatoriu potrivit prevederilor art. 92 și art. 22611  din CF (determinarea veniturilor cu aplicarea surselor și metodelor indirecte). Deși informația prezentată de notari conține datele despre contractele de înstrăinare a activelor de capital de către persoane fizice, aceasta este insuficientă pentru determinarea obligațiilor fiscale aferente. Respectiv, anterior autoritatea fiscală a aprobat modificări în Anexa nr.6 la ordinul prenotat, acestea, însă, a fost abrogat prin Ordinul nr. 427/2023.

 

Respectiv, în prezent subiecții raportori vizați în anexa nr. 6 nu prezintă informația cu privire la baza valorică a activelor înstrăinate, care ar permite determinarea obligaţiilor fiscale ce ţin de înstrăinarea acestor active de către persoane fizice, ceea ce contravine prevederilor Codului fiscal1.

 

Astfel, pentru excluderea neconcordanțelor Informația va fi completată cu coloane noi:

  • 7a – „Prețul bunului imobil dobândit în baza contractului de vânzare-cumpărare”,
  • 7b – „Codul valutei”,
  • 7c – „Data contractului de vânzare-cumpărare, în baza căruia a fost dobândit bunul imobil”,
  • 7d „Numărul contractului de vânzare-cumpărare, în baza căruia a fost dobândit bunul imobil”,
  • 11a – „Numărul de identificare” (în cazul în care obiectul contractului este bun imobil – numărul cadastral, pentru mijloacele de transport – codul VIN sau alte elemente ce permit identificarea).

 

Potrivit notei proiectului, ținând cont de volumul semnificativ de informații ce ar urma a fi inclusă în rapoarte, se propune ca inițial aceste coloane să fie completate doar în cazul în care se prezintă informaţia privind înstrăinarea bunurilor imobile în perioada de raportare, indiferent de modul de înstrăinare, care au fost dobândite exclusiv în baza contractului de vânzare-cumpărare. În alte cazuri (cum ar fi donaţiile activelor de capital, cu excepția mijloacelor bănești, încheiate inclusiv între soţi) coloanele nominalizate nu se vor completa.

 

Sinteza recomandărilor Camerei Notariale pe marginea proiectului poate fi examinată aici.

__________________________________

1Codul fiscal, art. 92 alin. (9):

(9) Organele cadastrale teritoriale, deţinătorii registrelor de valori mobiliare, notarii publici prezintă Serviciului Fiscal de Stat, conform modului stabilit de Serviciul Fiscal de Stat, informaţia privind determinarea obligaţiilor fiscale ce ţin de înstrăinarea activelor de către persoane fizice.