Stabilirea limitelor perisabilității pentru produsele din alcool etilic
21.04.2023

Deducerea reziduurilor, deșeurilor și perisabilității naturale se permite în limitele aprobate anual de către conducătorii întreprinderilor, dar fără a depăși limitele stabilite de unele autorități, inclusiv de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare pentru produsele din alcool etilic de la pozițiile tarifare 2207 și 2208, prevede alin.13) art.24 din Codul fiscal. Pentru implementarea acestor prevederi, MAIA a elaborat și propune pentru consultări publice proiectul de ordin pentru stabilirea respectivelor limite.

 

Potrivit notei de întemeiere a proiectului, în Republica Moldova nu există instituții care ar executa cercetări în acest domeniu, din aceste considerente proiectul propus este elaborat cu suportul agenților economici din sector, fiind stabilită limita maximă de pierderi pentru a fi încadrate toate întreprinderile în funcție de tipul de utilaj utilizat.

 

Astfel, la determinarea limitelor maxime admise a pierderilor pentru produsele din alcool etilic se va ține cont de tipul ambalajului și temperatura medie de păstrare, de procesele și operațiile tehnologice aplicate, precum și cele admise în procesul de depozitare și transportare. După aprobarea ordinului, limitele stabilite vor servi drept bază legală pentru agenții economici ce desfășoară activități în domeniul fabricării și circulației alcoolului etilic și a producției alcoolice.

 

Consultările publice vor dura până la 4 mai 2023, iar propunerile și opiniile părților interesate pot fi plasate aici.

 

Notă: pozițiile tarifare pot fi consultate în Anexa la Legea nr.172/2014 privind aprobarea Nomenclaturii combinate a mărfurilor.