Noul tip de concediu neplătit va fi reflectat în Forma IPC21
04.06.2024

Clasificatorului categoriilor persoanelor asigurate1, care se utilizează la completarea dării de seamă IPC21, va fi completat cu o  nouă categorie a persoanei asigurate. Necesitatea modificărilor este condiționată de intervențiile puse în aplicare, începând cu 18 aprilie 2024, în Codul muncii.

 

Amintim, prin Legea nr. 46/2024 art. 78 alin. (1) din Cod a fost completat cu lit. b2), care stabilește suspendarea contractului individual de muncă la inițiativa uneia dintre părți în cazul oferirii angajatului a concediului neplătit pentru îngrijirea unei persoane care locuiește în aceeași locuință cu salariatul cu o durată de până la 5 zile lucrătoare într-un an calendaristic.

 

Respectiv, pentru a oferi angajatorilor posibilitatea de declarare în Forma IPC21 a faptului oferirii respectivului concediu lucrătorilor, Ministerul Finanțelor a inițiat elaborarea proiectului de ordin pentru modificarea Ordinului nr. 126/2017.

 

Propunerile și obiecțiile părților interesate sunt accepate până pe data de 7 iunie și pot fi expediate în adresa persoanei responsabile pentru elaborarea proiectului: Cebotarenco Parascovia (Inspector principal, Direcția generală metodologia impozitelor și taxelor), număr telefon  022 82 34 38 / e-mail : parascovia.cebotarenco(at)sfs.md .

_____________________________________________________

 

1 Anexa nr. 3 la Ordinul MF nr. 94/2020