SNDE 2030: planificarea echilibrată și realistă
05.06.2024

Simplificarea continuă a sistemului fiscal și vamal, eliminarea barierelor birocratice  prin dereglementare, redresarea dezechilibrelor și asigurarea stabilității macroeconomice, сonsolidarea rezilienței economice și integrarea graduală în Piața Unică a Uniunii Europene, dezvoltarea unei economii competitive, incluzive și sustenabile sunt obiectivele generale stabilite în proiectul Strategiei naționale de dezvoltare economică a Republicii Moldova până în anul 2030 (SNDE 2030).

 

Autorul documentului aprobat de Guvern astăzi, 5 iunie, este Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării (MDED). Potrivit acestuia, Strategia vizează atât acțiuni de impact imediat, cât și acțiuni cu efect pe termen lung, care vor permite revitalizarea și dezvoltarea durabilă a economiei prin valorificarea avantajelor competitive și resurselor disponibile în contextul parcursului european.

 

Relațiile fiscale și vamale; securitatea și eficiența energetică; dezvoltarea regională, construcțiile, transportul și infrastructura; munca și ocuparea forței de muncă; tehnologia informației și digitalizarea sunt doar unele domenii conexe intervențiilor planificate în noul document.

 

Potrivit proectului, principalele direcții de intervenții vizează promovarea unei politici fiscale prudente și eficiente pentru a reduce deficitul bugetar, evaluarea și actualizarea sistemului fiscal pentru a încuraja investițiile în sectoarele economiei cu valoare adăugată înaltă; deschiderea și dezvoltarea pieței financiare; asigurarea industrializării economiei prin tranziția către produse cu nivel avansat de procesare etc.

 

Totodată, în SNDE 2030 o atenție deosebită se acordă diversificării piețelor de export prin extinderea relațiilor comerciale și economice; deblocării potențialului zonelor rurale ca centre de creștere economică și promovării consecvente a intereselor economice naționale peste hotarele Republicii Moldova.

 

În vizorul autorilor este și pieța muncii, urmând a fi redusă economia informală prin încurajarea ocupării formale, simplificarea sistemului de fiscalizare a veniturilor pentru afacerile mici și optimizarea costurilor companiilor prin reducerea birocrației, sporirea creșterii ratei de ocupare a forței de muncă, promovarea muncii decente etc.