Creșterea suprafeței terenurilor și a numărului fermierilor înregistrați în sistemul de producere agricolă ecologică, diversificarea piețelor de export a produselor ecologice și în conversie, exceptarea acestora de la controalele oficiale efectuate la frontiera de stat sunt doar unele finalități preconizate în rezultatul implementării noilor reglementări. Acestea sunt elaborate de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare care a propus pentru consultări publice proiectul hotărârii de Guvern, prin care urmează a fi aprobat regulamentul privind importul și exportul produselor ecologice.
Potrivit acestuia, respectivele produse vor fi supuse controlului prin intermediul subdiviziunilor teritoriale ale Agenției Națională pentru Siguranța Alimentelor la punctele de punere a alimentelor în liberă circulație, care dispun de tehnologia și de echipamentele necesare pentru funcționarea eficientă a sistemului TRACES.
Totodată, exportul produselor ecologice va fi efectuat conform prevederilor cadrului legal național, cerințele specifice ale țării de destinație și acordurilor internaționale din domeniu, la care Republica Moldova este parte.
Regulamentul conține norme ce vizează notificarea prealabilă a sosirea transportului la postul de control la frontieră sau la punctul de punere în liberă circulație, controlul asupra transportului, regimurile vamale speciale (limitate la ambalare sau schimbul ambalajului și aplicarea/ modificarea etichetei producției ecologice), de notificare a neconformităților suspectate sau constatate etc.
Se propune ca prevederile regulamentului să fie puse în aplicare începând cu 1 ianuarie 2025.
Prpunerile și sugestiile părților interesate pot fi prezentate pănă pe data de 21 iunie 2024.