„Stock options plan” va substitui capitalul de stimulare
10.06.2024

În Codul fiscal poate fi incluse noțiunile de „titlu de participare” și „Stock options plan”. Acestea sunt prezentate în proiectul politicii bugetar-fiscale și vamale pentru anul 2025 (în continuare – Politică), propus pentru consultări publice de Ministerul Finanțelor. Mecanismul propus are drept finalitate stimularea și fidelizarea angajaților și administratorilor unei companii.

 

Potrivit proiectului, „Stock options plan” este definit drept un program inițiat în cadrul unei persoane juridice, prin care angajaților și administratorilor rezidenți ai acesteia li se va acorda dreptul de a achiziționa la un preț preferențial sau de a primi cu titlu gratuit un număr determinat de titluri de participare (reprezintă orice acțiune sau altă parte socială într-o entitate juridică) emise de entitatea angajatoare. Programul urmează a fi aprobat prin hotărârea adunării generale a acționarilor/asociaților entității, iar cota „Stock options plan” nu va depăși 25% din capitalul social în raport cu toți participanții la program.

 

Pentru calificarea unui program drept „stock option plan”, acesta trebuie să cuprindă o perioadă minimă de 3 ani între momentul acordării dreptului și momentul exercitării acestuia (achiziționării/primirii titlurilor de participare), precizează autorii.

 

În proiectul Politicii este prevăzut și regimul fiscal al respectivului program. Astfel, art. 20 din CF ar putea fi completat cu  lit. z22), potrivit căreia, la momentul acordării și exercitării drepturilor acordate în cadrul „stock options plan” în conformitate cu condițiile stabilite de Guvern, aceste venituri vor fi neimpozabile.

 

Totodată, în cazul efectuării tranzacțiilor cu titluri de participare dobândite la preț preferențial sau gratuit în cadrul programului se va determina creșterea de capital (prevederea va completa art. 40 din CF). Baza valorică a activelor vândute va reprezenta prețul de achiziție preferențial, iar în cazul dobândirii acestora cu titlu gratuit baza valorică se va considera egală cu zero.

 

Art. 311 din Legea nr. 135/2007, care reglementează formarea și utilizarea capitalului de stimulare, va fo abrogată după punerea în aplicare a noilor norme.