e-Factura: documentarea căror livrări va fi obligatorie din anul 2025
11.06.2024

Utilizarea e-Facturii pentru documentarea tranzacțiilor cu agenții economici din stânga Nistrului și în cazul livrărilor de mărfuri și servicii destinate implementării proiectelor de asistență tehnică și investițională, care cad sub incidența tratatelor internaționale la care Republica Moldova este parte, poate deveni obligatorie începând cu 1 ianuarie 2025.

 

Potrivit proiectului politicii bugetar-fiscale și vamale pentru anul viitor, subiecții impozabili la efectuarea livrărilor de mărfuri/servicii către agentul economic care se află pe teritoriul Republicii Moldova și care nu are relații fiscale cu sistemul ei bugetar va fi obligat să prezinte cumpărătorului pentru livrări de mărfuri/servicii factura fiscală electronică.

 

Totodată, și subiecții impozabil ce efectuează livrări de mărfuri şi servicii destinate realizării anumitor proiecte1  vor prezenta obligatoriu beneficiarilor pentru livrările în cauză e-Factura.

 

În ambele cazuri sunt propuse excepții pentru livrările de energie electrică, de energie termică, de gaz natural, pentru serviciile de comunicaţii electronice şi serviciile comunale.

 

Prevederile urmează să completeze art. 117 din Codul fiscal.

_________________________________________

1 Codul fiscal, art. 104:

c1) importul şi/sau livrarea pe teritoriul ţării a mărfurilor, serviciilor destinate:

– proiectelor de asistenţă tehnică, realizate pe teritoriul Republicii Moldova de către organizaţiile internaţionale şi ţările donatoare în limita tratatelor la care aceasta este parte;

– proiectelor de asistenţă investiţională, finanţate din contul granturilor acordate Guvernului, precum şi din contul granturilor acordate instituţiilor finanţate de la buget.

Lista tratatelor internaţionale la care Republica Moldova este parte, lista proiectelor de asistenţă tehnică, lista granturilor acordate Guvernului şi instituţiilor finanţate de la buget, precum şi modul de aplicare a scutirii de T.V.A. cu drept de deducere la livrarea pe teritoriul ţării a mărfurilor, serviciilor destinate proiectelor respective se stabilesc de Guvern.