Din anul viitor amortizarea accelerată ar putea fi aplicată nu doar de entitățile mari
11.06.2024

Începând cu anul 2025, dreptul de aplicare a metodei de amortizare accelerată poate fi oferit tuturor persoanelor juridice, indiferent de de mărimea acestora. Excepție vor rămâne entitățile care desfăşoară activităţi financiare și de asigurări/reasigurări (atribuite la secţiunea K a CAEM).

 

Astfel, noua redacție a art. 261 alin. 61 expusă în proiectul politicii fiscale și vamale pentru anul 2025 prevede că, prin derogare de la prevederile alin.(6), persoanele juridice vor putea utiliza metoda amortizării accelerate pentru primul an de punere în funcţiune a mijlocului fix, similar celei aplicate de întreprinderile mari începând cu anul 2023.

 

Potrivit documentului propus pentru consultări publice, mărimea amortizării mijlocului fix ce urmează a fi dedusă se va determina:

a) pentru primul an de utilizare, amortizarea nu poate depăşi 50% din costul de intrare al mijlocului fix;

b) pentru următorii ani de utilizare, amortizarea se calculează prin raportarea valorii neamortizate a mijlocului fix la durata de funcţionare utilă rămasă a acestuia.

 

Pentru o mai bună percepere a acestui mechanism recomandăm să citiți articolul „Metoda amortizării accelerate în exemple: pregătirea pentru calcularea amortizării mijloacelor fixe pentru anul 2023”.