Susținerea agricultorilor: stingerea obligației fiscale prin amânare sau eșalonare
12.06.2024

Debitorul (persoana vizată de Legea nr. 78/2024 pentru susținerea agricultorilor prin facilitarea accesului la credite garantate de stat) va fi obligat să achite în termen şi integral obligațiile fiscale ce constituie obiect al contractului-tip privind modificarea termenului de stingere a obligației fiscale prin amânare sau eșalonare și să efectueze achitarea pe deplin şi în termen a majorării de întârziere (penalității) aferente obligațiilor fiscale eșalonate/amânate.

 

Ministerul Finanțelor a plasat pentru consultări publice proiectul ordinului prin care urmează a fi aprobat contractul-tip, care urmează a fi încheiat între debitor și Serviciul Fiscal de Stat. Documentul stabilește drepturile și obligațiile asumate de către părți și graficul de stingere a obligațiilor ce vor fi stabilite drept obiecte ale respectivului contract.

 

Potrivit acestuia, până la expirarea termenului de stingere a obligaţiei fiscale, modificat prin amânare/eșalonare, autoritatea fiscală nu va  întreprinde acțiuni de executare silită față de debitor pe sumele obligațiilor fiscale prevăzute în contract și va suspenda acțiunile deja declanșate.

 

Totodtă, SFS va calcula majorările de întârziere (penalitatea) aferente obligației fiscale – obiect al contractului. Se propune ca modificarea stingerii obligației fiscale prin eșalonare sau amânare să fie acordată doar pe o perioadă de până la 12 luni consecutive, fără încheierea contractelor ulterioare cu debitorul aferent acelorași obligații fiscale.  

 

Opiniile și propunerile părților interesate asupra proiectului sunt acceptate până la 16 iunie 2024.