Formele IPC21 și IRM19 vor include date noi
13.06.2024

Persoana care se află în concediu suplimentar neplătit de până la 5 zile lucrătoare pentru îngrijirea unei persoane care locuiește în aceeași locuință cu salariatul va fi declarată în Forma IPC21 cu categoria16013.

 

Ministerul Finanțelor a plasat pentru consultări publice proiectul ordinului cu privire la modificarea Ordinului MF  nr.126/2017 și a Ordinului MF nr.94/2020.

 

Amintim, prin Legea nr. 46/2024 art. 78 alin. (1) din Cod a fost completat cu lit. b2), care stabilește suspendarea contractului individual de muncă la inițiativa uneia dintre părți în cazul oferirii angajatului a concediului indicat supra. Respectiv, pentru a oferi angajatorilor posibilitatea de declarare a faptului oferirii acestui concediu, Ministerul Finanțelor a elaborat proiectului de ordin pentru modificarea Ordinului nr. 126/2017.

 

Totodată, având în vedere că sunt constatate situații în care de către contribuabili sunt comise erori în datele prezentate prin Informația IRM19, ceea ce atrage imposibilitatea stabilirii persoanelor fizice a prestațiilor sociale în termen, este propusă includerea în forma IRM19 a  datelor de contact ale persoanei responsabile de perfectarea dării de seamă. Completarea acesteia (numărul de telefon și adresa de e-mail) va deveni obligatorie. Astfel, reprezentanții Casei Naționale de Asigurări Sociale vor obține posibilitatea să contacteze persoanele din cadrul entității pentru precizarea datelor necesare.

 

Modificările vor fi puse în aplicare din data publicării ordinului aprobat în MO.