Evaluare în scopul impozitării a caselor de locuit din localitățile rurale
14.06.2024

Coeficienţii factorului valoric „localitatea/zona valorică" pentru 1442 localități, care vor fi aplicați în procesul de evaluare în scopul impozitării a caselor de locuit, au fost aprobați prin Ordinul nr. 60 al Agenției Geodezie, Cartografie și Cadastru.  Potrivit documentului, sub incidența acestuia nu vor cădea doar localităţile rurale din municipiile Chişinău şi Bălţi.

 

Astfel, modelul de evaluare se va aplica asupra terenurilor destinate pentru construcţia casei de locuit individuale sau terenurilor aferente acesteia, casa de locuit individuală și construcţiile accesorii. Pentru fiecare dintre aceste obiecte este aprobată formula pentru determinarea valorii estimate în scopul impozitării. Printre factorii ce se vor răsfrânge asupra valorii caselor de locuit se regăsesc suprafața terenului aferent,  suprafața totală a casei, materialul construcției și vârsta cronologică a acesteia și starea tehnică, precum și accesul la drumuri, apeduct și canalizare, gazoduct etc. Coeficientul factorului valoric „localitatea/zona valorică" este ultimul inclus în formula de calcul.

 

Noul model de evaluare şi materialele conexe acestuia pentru evaluarea şi reevaluarea masivă în scopul impozitării a caselor de locuit amplasate în localităţile rurale ale Republicii Moldova va fi aplicat de către IP Cadastrul Bunurilor Imobile.

 

Factorii și coeficienții ce vor fi utilizați începând cu 12 iunie 2024 pot fi examinați în MO nr. 247-250 din anul curent.