Sunt publicate tarifele la serviciile prestate de ANTA
14.06.2024

Metodologia de calculare a tarifelor la serviciile prestate de către Agenţia Naţională Transport Auto (ANTA), Nomenclatorul serviciilor prestate şi cuantumul tarifelor la acestea, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 395 din 5 iunie, au fost publicate în MO.


Astfel, Nomenclatorul serviciilor publice prestate de către ANTA include patru servicii:

–          Actul de coordonare a traseului de transportare a mărfurilor periculoase (cuantumul tarifului constituie 101 lei)

  • Cartela tahografică (1344 lei)
  • Certificatul de competenţă profesională (conducător auto în trafic naţional şi internaţional; conducător auto transport mărfuri periculoase) (143 lei) și
  • Certificatul de competenţă profesională în domeniul transporturilor rutiere şi cel conex transporturilor rutiere (manager, expert, consilier transport mărfuri periculoase) (146 lei).

 

Potrivit hotărârii, la calcularea tarifelor se asigură acoperirea costurilor directe şi indirecte, precum şi a cheltuielilor activităţii operaţionale aferente acordării serviciilor contra plată. Totodată, tarifele se vor determina de ANTA anual, în baza analizei cheltuielilor reflectate în bugetul autorităţii pentru perioada de activitate precedentă. Suplimentar, ANTA obține dreptul de a actualiza, în caz de necesitate, în temeiul modificărilor legislaţiei, ca urmare a schimbării preţurilor, a salariilor, a nivelului inflaţiei sau în funcţie de modificarea costurilor variabilelor incluse în formula de calcul al acestora.

 

Ținând cont de prevederile Legii nr. 100/2017, Hotărârea Guvernului va intra în vigoare la expirarea a 30 de zile din data publicării (respectiv, 12 iulie 2024).