Impozitul pe avere: baza impozabilă poate fi majorată
17.06.2024

Din anul viitor valoarea estimată a bunurilor imobiliare în sensul aplicării impozitului pe avere va fi majorată. Propunerea este inclusă în proiectul politicii bugetar-fiscale și vamale pentru anul 2025, prin care valoarea imobilelor (cu destinaţie locativă, inclusiv casele de vacanţă (cu excepţia terenurilor), precum şi cotele-părţi ale acestora) ar putea spori de la 2 mil. lei până la cel puțin 200 de salarii medii lunare pe economie prognozate și aprobate de Guvern pentru perioada pentru care se calculează impozitul. Suprafața totală a bunurilor imobiliare va rămâne neschimbată (120 m2 și mai mult).

 

Intervențiile sunt preconizate la art. 2873 alin (1) din Codul fiscal. În cazul susținerii acestora, legiuitorul urmează să aprobe modificări și la alin. (3) al aceluiași articol, care stabilește că obiect al impunerii nu constituie bunurile imobiliare, inclusiv cotele-părţi, aflate în posesia persoanei, a căror valoare totală nu depăşeşte 2 mil. lei.

 

Având în vedere că, pentru anul curent cuantumul respectivului salariu a fost aprobat la nivel de 13700 lei, valoarea estimată a bunurilor imobiliare ce sunt sau pot deveni obiecte ale impozitului pe avere va constitui cel puțin 2,74 mil. lei (în funcție de mărimea salarului mediu lunar pe economie prognozat aprobat Guvern). Amintim, față de anul 2023 acesta a crescut cu două mii lei.

 

Cota impozitului pe avere consituie 0,8% din baza impozabilă.