Consiliul de soluționare a disputelor: limitele de examinate a contestațiilor vor fi majorate
17.06.2024

Plafonul de examinare în cadrul Consiliului de soluționare a disputelor a contestațiilor asupra actelor administrative, prin care s-a stabilit o obligaţie fiscală, din nou poate fi revizuit. Amintim, prin Legea nr. 325/2023 pentru modificarea unor acte normative (în vigoare din 22 noiembrie 2023) acesta a fost diminuat de la 500 mii lei până la 250 mii lei – pentru persoane juridice și de la 250 mii lei până la 125 mii lei – pentru persoane fizice, fiind operate modificări la art. 2741 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal.

 

Proiectul politicii bugetar-fiscale și vamale pentru anul 2025 include propunerea de majorare a acestui plafon. Astfel, în cazul persoanelor juridice suma poate spori până la 335 mii lei, iar pentru persoanele fizice – până la 170 mii lei.

 

Reiterăm, Codul fiscal stabilește că, orice persoană supusă controlului de către SFS, care se consideră vătămată într-un drept al său, recunoscut de lege, prin actele administrative emise în cadrul procedurii de control, prin acţiunile sau inacţiunile autorității fiscale sau ale funcţionarilor fiscali în cadrul acestor proceduri, este în drept să le conteste, în tot sau în parte, prin depunerea la SFS a unei contestaţii în scris, pe suport de hârtie sau în formă de document electronic.

 

 Actuala componență a Consiliului pentru soluționare a disputelor în cadrul Serviciului Fiscal de Stat a fost aprobată prin Ordinul nr.79 din 29 februarie 2024. Din numărul total de cinci membri, reprezentanții SFS sunt în minoritate (două persoane, inclusiv funcția de președinte a Consiliului), iar asociațiilor de business le-au fost oferite trei voturi.

 

Astfel, mediul de afaceri va fi reprezentat de Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto din RM, Confederația Națională a Patronatului din RM și Asociația Investitorilor Străini (FIA Moldova). Președintă a Consiliului a fost desemnată directoarea adjunctă a SFS Victoria Belous. Valeria Sorocean (șefa Direcției generale expertiză juridică) este al doile reprezentant al SFS.