SIA „Contul curent al contribuabilului”: ajustarea listei tranzacțiilor
18.06.2024

Având în vedere că la momentul de față, în cazul tranzacțiilor de compensare automatizată a supraplății în contul stingerii restanței de la plata de bază la majorarea de întârziere și invers, reflectarea pe Debit nu corespunde principiului de organizare a evidenţei obligaţiilor faţă de BPN, Serviciul Fiscal de Stat a inițiat modififcări în Ordinul nr. 400/2014 cu privire la aprobarea Instrucțiunii privind evidența obligațiilor față de buget.

 

Potrivit Instrucțiunii aprobate prin ordinal prenotat, organizarea evidenței obligațiilor față de BPN se întemeiază pe procedura conform căreia înscrierile în conturile personale ale contribuabililor se efectuează pe Debit pentru tranzacțiile de calculare și pe Credit pentru tranzacțiile de stingere.

 

Respectiv, proiectul vine cu ajustarea listei tranzacțiilor utilizate în Sistemul Informațional Automatizat „Contul curent al contribuabilului” (Anexa nr. 2 la Ordinul IFPS nr.400/2014), fiind revizuită denumirea unor tranzacții (per total șase). Totodată, Lista va fi completată cu două tipuri noi de tranzacții destinate compensării automatizate – rândul 52 va fi expus în următoarea redacție: „P405 Stins (+)/Utilizat (-) plată de bază prin compensare”, iar rândul 53 – „M405 Stins (+)/Utilizat (-) majorare de întârziere prin compensare”.

 

Proiectul ordinului poare fi consulat aici.