Extinderea subiecților eligibili pentru depunerea UNIF21
18.06.2024

Politica bugetar-fiscală și vamală pentru anul 2025 prevede abrogarea din Codul fiscal a prevederii, potrivit căreia gospodăria ţărănească (de fermier) care pe parcursul perioadei fiscale nu a avut angajaţi şi nu a obţinut venit impozabil este scutită de obligaţia de prezentare a declaraţiei cu privire la impozitul pe venit (art.89 alin. 9)).

 

Autorii proiectului argumentează propunerea prin faptul că, indiferent de lipsa activității (cu excepția sistării asesteia potrivit legislației), obligațiile fiscale privind taxa pentru amenajarea teritoriului și a impozitului funciar se mențin, acestea fiind raportate prin Declarația UNIF21. Respectiv, GȚ care pe parcursul perioadei fiscale nu vor avea angajaţi şi nu vor obţine venit impozabil, ar putea fi obligate să prezinte declarația cu privire la impozitul pe venit.

 

Încă o propunere inclusă în proiect se referă la extinderea subiecților eligibili pentru depunerea UNIF21. Astfel, dacă la momentul actual ÎI sau GȚ al căror număr mediu anual de salariaţi pe parcursul întregii perioade fiscale nu depăşeşte 3 unităţi şi care nu sunt înregistraţi ca plătitori de TVA sunt obligați să prezinte, nu mai târziu de data de 25 martie a anului următor anului fiscal de gestiune, o dare de seamă fiscală unificată (declaraţie) cu privire la impozitul pe venit, începând cu anul 2025 această dare de seama ar putea fi prezentată de către contribuabilii cu 5 salariați (modificare la art.83 alin. 11)).