Ținând cont de faptul că, potrivit Acordului de Asociere Uniunea Europeană-Republica Moldova (în continuare – Acord), perioada de aliniere la aquis-ul comunitar a prevederilor legislației naționale ce vizează la schemele de ajutoare de stat instituite în temeiul Legii nr.440/2001 cu privire la zonele economice libere a fost prelungit cu o perioadă maximă de până la zece ani de la data intrării în vigoare a Acordului (1 septembrie 2014), până la data de 1 septembrie 2024 urmează a fi instituită o noua schemă de ajutor de stat – regional pentru întreprinderile din zonele economice libere (ZEL).
Astfel, din legea prenotată urmează a fi abrogate prevederile ce se referă la facilităţile acordate rezidentului ZEL de către Administraţie; dreptul de soluționare a litigiilor dintre persoanele fizice sau juridice străine şi rezidenţi, dintre persoanele fizice sau juridice străine – rezidenţi şi alte persoane juridice ale RM prin intermediul arbitrajului international; de creare a ZEL pentru o perioadă de cel puţin 20 de ani etc.
Prevederile se conțin în proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative, examinat pe data de 17 iunie curent în cadrul ședinței secretarilor de stat. Autorul documentului este Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, care în nota de intemeiere a proiectului menționează că, pentru a nu periclita activitatea ZEL și a obstrucționa activitatea rezidenților platformelor investiționale prenotate, precum și pentru a evita potențiale litigii, proiectul de lege menține ajutorul de stat sub forma scutirilor la impozitul pe venit pentru o perioadă maximă de 10 ani, acesta fiind condiționat de mărimea investițiilor realizate și de pragul de intensitate a ajutorului de stat.
Proiectul vine cu modificări și la Codul fiscal. Potrivit acestora, deși facilitățile aferente impozitului pe venit stabilite la art. 49 alin. 1) din CF se mențin, acestea se vor acorda până la data de 1 ianuarie 2034, dar fără să depășească termenul de funcționare a ZEL, persoanelor fizice sau juridice înregistrate în calitate de rezident până la data de 31 decembrie 2024, în funcție de mărimea investițiilor realizate și în conformitate cu modalitatea și intensitatea ajutorului de stat, stabilite de Guvern prin schema de ajutor de stat regional pentru întreprinderile din zonele economice libere.
Totodată, CF poate fi completat cu art. 501, care va reglementa1 facilitățile și termenul de aplicare a acestora de către întreprinderile beneficiare a schemei de ajutor de stat regional pentru investiții.
____________________________________________
1 Proiect art. 501:
(1) Impozitul pe venitul obținut de întreprinderile din industria prelucrătoare beneficiare ale schemei de ajutor de stat regional pentru investiții se percepe în proporție de 50% din cota stabilită la art. 15 lit. a);
(2) Facilitățile aferente impozitului pe venit prevăzute la alin (1) se acordă până la data de 1 ianuarie 2034, în funcție de mărimea investițiilor realizate și în conformitate cu modalitatea și intensitatea ajutorului de stat, stabilite de Guvern prin schema de ajutor de stat regional pentru investiții;
(3) Întreprinderile din industria prelucrătoare înregistrate în calitate de rezident în zonele economice libere nu pot cumula ajutorul de stat acordat prin schema de ajutor de stat regional pentru investiții, cu ajutorul de stat acordat prin schema de ajutor de stat regional pentru întreprinderile din zonele economice libere.