Elaborarea proiectului de lege privind combaterea întârzierii în executarea obligațiilor de plată în temeiul contractelor încheiate între profesioniști, între profesioniști și autoritățile contractante este inițiată de către Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării.
În opinia autorilor, implementarea unui asemenea act va spori competitivitatea mediului de afaceri și va asigura combaterea întârzierii în executarea obligațiilor de plată care decurg din contractele prenotate. Totodată, unul dintre scopurile noilor reglementări este transpunerea Directivei 2011/7/UE.
Potrivit acesteia, în contractele între întreprinderi ar trebui să se prevadă termene de plată limitate, ca regulă generală, la 60 de zile calendaristice. Totuși, pot exista situații în care întreprinderile necesită termene de plată mai lungi, de exemplu atunci când acestea doresc să acorde credite comerciale clienților lor. Ar trebui, prin urmare, să fie în continuare posibil ca părțile contractante să poată conveni asupra unor termene de plată specifice, mai lungi de 60 de zile calendaristice, cu condiția totuși ca o astfel de prelungire să nu fie vădit inechitabilă pentru creditor.
Directiva stabilește că, domeniul de aplicare a acesteia ar trebui să se limiteze la plățile efectuate ca remunerație pentru tranzacții comerciale și nu ar trebui să reglementeze tranzacțiile cu consumatorii, dobânda pentru alte plăți, de exemplu plăți efectuate în conformitate cu legislația privind cecurile și cambiile, plăți reprezentând compensații pentru daune, inclusiv plăți efectuate de societățile de asigurare. De asemenea, statele membre ar trebui să fie în măsură să excludă datoriile care fac obiectul unor proceduri de insolvență, inclusiv al unor proceduri de reeșalonare a datoriei.
De asemenea, faptul că profesiile liberale intră sub incidența Directivei 2011/7/UE nu ar trebui să oblige statele membre să le trateze ca întreprinderi sau comercianți în scopuri care nu intră în domeniul de aplicare al directivei.