Numărul cazurilor depistate de activitate ilegală este în creștere
20.06.2024

În primele cinci luni ale anului curent Serviciul Fiscal de Stat a aplicat sancțiuni contravenționale în 2692 de cazuri, inclusiv în 1561 cazuri de desfășurare ilegală a activității de întreprinzător.

 

Astfel, la situația din 31 mai 2024 suma totală a sancțiunilor a depășit 3,9 mil. lei. Comparativ cu datele publicate pentru lunile ianuarie-iunie 2023, în anul curent suma contravențiilor deja a sporit cu 0,6 mil. lei.

 

Din suma totală a sancțiunilor contravenționale aplicate în anul 2024 contribuabilii au achitat 1,81 mil. lei, inclusiv 1,22 mil. lei pentru activitate ilegală de întreprinzător, numărul de cazuri fiind în creștere față de primele șase luni ale anului 2023, când au fost costatate 994 persoane ce desfășurau activitate antreprenorială fără înregistrarea legală a acesteia.

 

Amintim, potrivit prevederilor Codului fiscal, persoana trasă la răspundere pentru încălcare fiscală poate beneficia de o reducere cu 50% a amenzilor aplicate dacă, în termen de 3 zile lucrătoare de la data înmânării deciziei asupra cazului de încălcare fiscală, stinge sumele obligațiilor fiscale calculate, ale majorărilor de întîrziere (penalităţilor) şi/sau 50% din amenzile indicate în decizie. Precizăm, în cazul comiterii repetate a încălcării fiscale, inclusiv de neutilizare a ECC și încălcarea regulilor stabilite în domeniul transportului de pasageri, reducerea nu se aplică.