Procedura succesorală: excluderea competenței teritoriale exclusive a notarului
21.06.2024

Legea nr.34/2024, care stabilește noi reglementări pentru deschiderea procedurii succesorale, a fost publicată în MO din 20 iunie. Ținând cont de normele Legii nr. 100/2017, prevederile acesteia vor intra în vigoare peste 30 de zile din data publicării. Modificările operate se vor aplica inclusiv succesiunilor deschise până la data intrării în vigoare a legii.

 

Documentul vine cu modificări la Legea nr. 246/2018 privind procedura notarială, Codul civil și Codul de procedură civilă.

 

Astfel, începând cu data de 20 iulie 2024, pentru deschiderea procedurii succesorale, persoanele îndreptățite pot depune o cerere corespunzătoare la oricare notar cu teritoriul de activitate în una din unitățile administrativ-teritoriale de nivelul al doilea ale Republicii Moldova sau în cadrul unității teritorial autonome Găgăuzia. Îndeplinirea procedurii succesorale este de competența primului notar sesizat, care a înregistrat dosarul succesoral în Registrul electronic al dosarelor succesorale şi testamentelor.

 

Legea stabilește și faptul că, la cererea comună a majorități simple a moștenitorilor din cadrul unei proceduri succesorale, notarul care desfășoară respectiva procedură o poate transmite către un alt notar. Fiecare notar va întocmi o încheiere despre transmiterea și, respectiv, primirea procedurii, care se va comunica participanților la aceasta. Transmiterea procedurii se face doar dacă notarul care urmează să primească procedura este de acord cu aceasta și doar cu condiția achitării tuturor cheltuielilor legate de desfășurarea procedurii succesorale către notarul care transmite procedura, care le va indica și în încheierea de transmitere.

 

Potrivit legislației în vigoare la momentul de față, procedura succesorală notarială este de competenţa notarului care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul locului deschiderii succesiunii (ultimului domiciliu al celui ce a lăsat moștenirea).

 

Scopul noilor reglementări este excluderea competenței teritoriale exclusive a notarului/instanței de judecată în domeniul procedurii succesorale, oferirea cetățenilor a dreptului de a decide cu care notar dorește să lucreze. În opinia autorilor, faptul va conduce la sporirea competitivității, a calității serviciilor prestate de notari și diminuarea costului serviciilor.