În CORM sunt operate 46 modificări
21.06.2024

În Structura Clasificatorului Ocupațiilor din Republica Moldova sunt operate modificări. Acestea au fost aprobat prin Ordinul nr. 119/2024 al Ministerului Muncii și Protecției Sociale, publicat  în MO din 20 iunie. Actul intervine cu modificări și completări în titlurile ocupațiilor, grupele de bază, precum și nemijlocit în denumirile pozițiilor CORM.

 

Per total sunt aprobate 46 de modificări ce vizează domeniile medicinei, construcțiilor, agriculturii și industriei alimentare, ocupațiile din sfera ingineriei și mecanicii,  precum și cele de administrare (director/conducător/administrator).

 

Amintim, CORM 006-2021 stabileşte denumirile ocupaţiilor (funcţiilor și profesiilor) practicate de populaţia activă a RM şi clasificarea lor pe grupe, în funcţie de nivelul de omogenitate a activităţii desfăşurate și de nivelul de competențe/abilități necesare pentru a practica ocupațiile respective și se aplică în toate domeniile de activitate economică şi socială şi este obligatoriu la completarea documentelor oficiale ori de câte ori se cere indicarea ocupaţiei.

 

Acesta este un document de reglementare destinat utilizării în unități la încheierea contractelor individuale de muncă (CIM) cu salariații; prezentarea formularului IPC21 și alte cazuri în care se impune indicarea ocupațiilor la completarea documentelor oficiale.

 

Statele de personal ale unității de asemenea reprezintă unul dintre documentele obligatorii, care urmează a fi aprobate la unitate cu indicarea denumirilor ocupațiilor, care vor corespunde CORM 006-2021.