Ministerul Energiei: stimulente fiscale pentru reducerea emisiilor de carbon
25.06.2024

Propunerile Ministerului Energiei privind politica bugetar-fiscală și vamală pentru anul 2025 vin să stimuleze utilizarea de biocombustibili în transportul auto, care este responsabil de circa 35% din consumul final de energie în Republica Moldova. Mai mult, Republica Moldova are ținta de 9% în sectorul transportului pentru consum din surse regenerabile până în 2030, comunică autoritatea.

 

 Astfel, Ministerul Energiei propune scutirea de accize a amestecurilor de alcool etilic utilizate ca materii prime în producția de biocombustibili, precum bioetanolul destinat consumului în autovehicule. O astfel de modificare ar contribui la reducerea consumului de combustibil la nivel de țară, diminuarea impactului asupra mediului prin reducerea emisiilor cu efect de seră, dar ar genera și noi locuri de muncă și ar stimula dezvoltarea sectorului de biocarburanți, domeniu cu mult potențial.

 

Potrivit Ministerului, în Republica Moldova se produc anual peste 20 de mii de tone de bioetanol, iar acesta este practic în întregime exportat. Între timp, în 2023 au fost importate peste 907 mii tone produse petroliere. 

 

Totodată, Ministerul Energiei a propus scutirea de impozit pe venit pentru persoanele fizice care și-au instalat panouri fotovoltaice în baza mecanismului facturare netă. Scutirea de impozit ar oferi un stimulent pentru cetățeni să investească în tehnologii de producere a energiei din surse regenerabile. În țările UE, de exemplu în România, persoanele fizice sunt scutite de impozitul pe venit dacă instalația electrică nu depășește 27 kW. În Moldova persoanele fizice plătesc impozit pe venit pentru energia livrată în rețea, fiind într-o situație inechitabilă față de întreprinderi, care pot amortiza investiția în panouri fotovoltaice. Astfel, această scutire ar duce la o creștere a numărului de instalații de energie solară și la reducerea emisiilor de carbon. 

 

Încă o propunere a Ministerului Energiei vizează reducerea cotei TVA până la 8% la pompele de căldură, astfel creându-se o paritate fiscală față de gazele naturale, la care se aplică o cotă similară a TVA. Pompele de căldură sunt o alternativă ecologică la sistemele tradiționale de încălzire, iar stimulentul fiscal va încuraja dezvoltarea unei noi piețe și electrificarea sectorului de încălzire, precum și încurajarea consumului de energie regenerabilă.