Regulamentul privind inventarierea va fi aplicat și de liber profesioniști
26.06.2024

Modificările la Regulamentul privind inventarierea, aprobat prin Ordinul MF nr.60/2012, au intrat în vigoare pe data de 25 iunie 2024, data publicării în MO de către Ministerul Finanțelor a Ordinului nr. 71 din 19 iunie curent.

 

Pct. 2 al Regulamentului este expus în redacție nouă, stabilind expres că prevederile acestuia se extind asupra tuturor persoanelor juridice care desfăşoară activitate de întreprinzător, indiferent de tipul de proprietate şi forma juridică de organizare, a autorităţilor/ instituţiilor, inclusiv bugetare, reprezentanţelor permanente şi filialelor entităţilor nerezidente, organizaţiilor necomerciale şi reprezentanţelor entităţilor nerezidente,  persoanelor fizice care desfăşoară activitate de întreprinzător (cu excepţia titularilor patentei de întreprinzător), persoanelor fizice care desfăşoară activitate profesională în sectorul justiţiei şi birourilor înfiinţate de acestea, precum şi cabinetelor  individuale ale medicilor de familie, care cad sub incidența Legii contabilității nr.113/2007 sau Legii contabilității și raportării financiare nr.287/2017 și sunt obligați să efectueze inventarierea generală a elementelor de active și datorii.

 

Modificările vin să excludă incertitudinile și tratarea voluntară a prevederilor legale, deoarece până la momentul de față în Regulament nu era indicată obligativitatea efectuării inventarieirii de către liber profesioniști, deși aceasta este expres prevăzută de Indicațiile metodice elaborate pentru această categorie de contribuabili.

 

Prin Ordinul nr. 71/2024 Ministerul Finanțelor a intervenit și în Indicaţiile metodice privind contabilitatea pentru persoanele fizice care desfăşoară activitate profesională în sectorul justiţiei (aprobate prin Ordinul nr.216/2018) și  Indicaţiile metodice privind contabilitatea  în cabinetele individuale ale medicilor de familie (aprobate prin Ordinul nr. 181/2019).

 

Astfel, din anexele nr. 3 la ambele reglementări (Acte normative privind remunerarea muncii şi reţinerea impozitelor la sursa de plată) sunt excluse trimiterile la două hotărâri de Guvern, abrogate încă în anul 2022 (HG nr. 550/2014 și HG nr. 165/2010).