Controlul de stat: sistem efectiv, neabuziv și previzibil
27.06.2024

Excluderea dublărilor de funcții între diverse organe de control, a atribuțiilor de control de stat executate la moment de autorități/instituții care nu sunt calificate ca organe de control, precum și a discordanțelor cu prevederile generale stabilite Legea nr. 131/2012 privind controlul de stat sunt scopurile proiectului de lege pentru modificarea unor acte normative. Documentul este propus pentru consultări publice (până la 15 iulie 2024) de către Cancelaria de Stat. Acesta a fost elaborat în baza propunerilor prezentate de organele de control, fiind definitivate cu suportul Secretariatului Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru și a Programului Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională „Reforme Instituționale și Structurale în Moldova” (MISRA).

 

Potrivit proiectului, implementarea modificărilor va simplifica procesele de lucru ale organelor de control, optimizând utilizarea resurselor umane și financiare. Digitalizarea proceselor de efectuare a controlului de stat va asigura posibilitatea de interacțiune a persoanei supuse controlului cu inspectorii organelor de control prin intermediul cabinetului personal – parte componentă a sistemului informațional automatizat Registrul de stat al controalelor, destinat interacțiunii reciproce a persoanei supuse controlului cu organul abilitat cu funcții de control. Crearea acestuia va fi stabilită în Legea nr. 131/2012. Totodată, urmează a fi extinse temeiurile de constatare a nulității rezultatelor controlului, pe lângă faptul că nulitatea se stabilește la cererea persoanei interesate, de către organul care a efectuat controlul sau de către instanța de judecată, aceasta urmează a fi constatată și în baza rezultatelor supravegherii interne a legalității controalelor desfășurate de către organul de control.

 

Pentru aplicarea uniformă a prevederilor Legii nr. 131/2012 sunt propuse modificări și în legile sectoriale conexe controlului de stat (supravegherea pieței și protecția consumatorilor; siguranța alimentelor; supraveghere tehnică, construcții și  antiincendiară; domeniul raporturilor de muncă; protecția mediului; supravegherea sănătății publice, medicamentelor și dispozitivelor medicale etc.).

 

Autorii proiectului consideră că aprobarea și implementarea prevederilor acestuia va asigura dezvoltarea unui sistem de control efectiv, neabuziv și previzibil, va reduce povara controlului și a sancțiunilor inechitabile, oferind o abordare constructivă în raport cu agenții economici pentru a încuraja investițiile și inițiativa antreprenorială.