Noile formulare ale certificatelor de asigurare RCA și „Carte Verde”
01.07.2024

În MO din 28 iunie a fost publicată Hotărârea nr. 24/1 a Consiliului de Administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF), prin care sunt aprobate noile formulare tipizate și aferente asigurării obligatorii de răspundere civilă pentru pagube produse de vehicule și instrucțiunile privind completarea acestora. Documentul va fi pus în aplicare începând cu data de 28 iulie 2024. Per total la respective hotărâre sunt aprobate 20 de anexe (10 formulare tipizate și instrucțiunile de completare a acestora).

 

Astfel, participanții profesioniști pe piața asigurărilor urmează să țină cont de actualizarea formei și conținutului cererilor de asigurare, ale contractelor de asigurare obligatorie RCA internă și externă, precum și forma și conținutul poliței de asigurare RCA și ale certificatului de asigurare „Carte Verde”.

 

Prin Hotărârea CNPF nr.24/1/2024 sunt aprobate și formularele tipizate ale cererilor de despăgubire (inclusiv din Fondul de Compensare  și Fondul de Protecție a Victimelor Străzii) și a procesului-verbal de constatare a pagubelor, ceea ce va permite unificarea practicilor pe piața de asigurări la etapa de regularizare a dosarelor de daune RCA. Aplicarea normelor ce reglementează modalitățile de plată a despăgubirilor, precum și procesul de constatare și evaluare a bunurilor avariate vor deveni clare, contribuind și la diminuarea abuzurilor în procesul de stabilire a unei despăgubiri echitabile.

 

Potrivit documentului, Hotărârea CNPF nr.20/5/2002 va fi abrogată din data intrării în vigoare a hotărârii publicate, iar noul formular al certificatului „Cartea Verde” și Instrucțiunea de completare a acestuia vor fi puse în aplicare din 1 noiembrie 2024. Până la această dată vor fi utilizate în continuare formularele polițelor de asigurare actuale.