BGPF: Programul de rambursare a TVA
01.07.2024

Serviciul Fiscal de Stat a revizuit poziția oficială ce ține de Programul de rambursare a TVA. Astfel, prin Ordinul nr. 276/2024, publicat pe pagina oficială a autorității, în arhiva Bazei Generalizate a Practicii Fiscale (ce vizează regulile speciale de aplicare a legislației fiscale urmare a stării de urgență) sunt transferate răspunsurile la 13 întrebări prezentate în continuare.

 

40.3.1 Care sunt condițiile de beneficiere a rambursării TVA conform Programului de rambursare a TVA?

 

40.3.2 Care este modul de solicitare a rambursării TVA conform Programului de rambursare a TVA?

 

40.3.3 Cum se calculează suma TVA spre deducere pentru perioada ulterioară în boxa 21 a Declarației privind TVA, în cazul beneficierii de rambursarea TVA conform Programului de rambursare?

 

40.3.5 Cum se determină suma TVA spre rambursare conform Programului de rambursare dacă suma cumulativă a rambursării solicitată pentru perioda rambursării TVA va depăși suma TVA destinată trecerii în cont pentru perioada ulterioară, reflectată în Declarația TVA pentru perioada fiscală decembrie 2019 și/sau Declarația TVA pentru perioada fiscală decembrie 2020?

 

40.3.7 Beneficiază de dreptul la rambursarea TVA subiecții impozabili care în careva perioade fiscale din perioadele fiscale aferente perioadei de rambursare a TVA înregistrează TVA către plată aferent livrărilor efectuate pe teritoriul Republicii Moldova?

 

40.3.8 Sînt în drept subiecții impozabili, care au devenit plătitori ai TVA în anul 2020, să solicite rambursarea TVA conform Programului de rambursare?

 

40.3.10 Au dreptul la rambursarea TVA conform Programului de rambursare a TVA, subiecții impozabili care în Declarația TVA pentru ultima perioadă fiscală pentru care se solicită rambursarea, au înregistrat TVA aferentă procurării de mărfuri și/sau servicii dar nu s-au achitat cu furnizorii pentru livrările în cauza?

 

40.3.14 Cum participă impozitul funciar pe terenurile cu destinație agricolă calculat, declarat și achitat pentru anul 2020, la determinarea sumei maxime pasibile rambursării TVA conform Programului de rambursare a TVA?

 

40.3.15 Care este perioada pentru care producătorii agricoli afectați de calamitățile naturale pot beneficia de rambursarea TVA?

 

40.3.16 Sînt în drept subiecții impozabili cu TVA să beneficieze de rambursarea TVA conform Programului de rambursare a TVA, instituit prin Legea nr.60/2020, dacă în careva din perioadele ulterioare perioadei decembrie 2019 au înregistrat TVA spre plată la buget (conform boxei 21 a declarației TVA) sau TVA spre deducere pentru perioada ulterioară a constituit „zero” lei?”

 

40.3.17 Este în drept subiectul impozabil cu TVA să solicite rambursarea TVA suplimentară pentru perioadele fiscale din Programul de rambursare a TVA, pentru care anterior a fost acordată rambursarea TVA în mărime parțială?

 

40.3.18 Depășirea aferent cărei perioade participă la determinarea sumei TVA pasibile rambursării în cazul în care subiectul impozabil solicită rambursarea TVA pentru mai multe perioade fiscale din perioada Programului de rambursare?

 

40.3.19 Subiect înregistrat ca plătitor a TVA beneficiază de restituirea TVA în baza livrărilor scutite cu drept de deducere, precum și de rambursarea TVA conform Programului de rambursare. Valoarea TVA în temeiul art.101 din Codul fiscal depășește suma reflectată în boxa 22 a declarației TVA pentru luna decembrie 2019.  Este în drept subiectul impozabil să beneficieze de rambursarea TVA conform Programului de rambursare în acest сaz?