Politicii de remunerare a persoanelor cu funcții de răspundere ale SA cotate la bursă
01.07.2024

Ministerul Finanțelor anunță inițierea elaborăeii proiectulului de lege de modificare a Legii nr. 1134/1997 privind societățile pe acțiuni (aspecte conexe aplicării politicii de remunerare a persoanelor cu funcții de răspundere a entităților cotate la bursă).

 

Actul național urmează a fi racordat  la versiunea consolidată a Recomandării Comisiei 2004/913/CE din 14 decembrie 2004 (cu modificările operate prin Recomandarea 2009/385/CE).  

 

Astfel, se propun completări la art. 48 alin. (3¹), fiind precizată competența adunării generale a acționarilor de a aproba orice modificări operate la politica de remunerare a societății, aplicată persoanelor cu funcții de răspundere a acesteia.  Totodată, va fi prevăzută modalitatea de exercitare de către acționari a votului în cazul în care, potrivit politicii de remunerare a persoanelor cu funcții de răspundere a societății, acestora li se va oferi, ca componentă variabilă,  o remunerație bazată pe acțiuni ale societății.

 

Portivit Recomandării 2009/385/CE, structura remunerării directorilor ar trebui să promoveze sustenabilitatea pe termen lung a societății și să garanteze că remunerarea se bazează pe performanță. Prin urmare, componentele variabile ale remunerării ar trebui să fie legate de anumite criterii de performanță predeterminate și măsurabile, printre care și criterii de natură nefinanciară. Se impune stabilirea unor limite în ceea ce privește componentele variabile ale remunerării. Componentele variabile importante ale remunerării ar trebui reportate pentru o anumită perioadă, de exemplu între trei și cinci ani, în funcție de condițiile de performanță. De asemenea, societățile ar trebui să aibă posibilitatea de a revendica componente ale remunerării care au fost plătite pe baza unor date care s-au dovedit a fi în mod evident incorect declarate.