ECC: noi cerințe de aplicare
02.07.2024

Încasarea/rambursarea mijloacelor bănești în numerar sub formă de împrumut primite de la fondatori și persoane fizice, nu se înregistrează prin echipamentul de casă și control, cu excepția activităților asociațiilor de economii și împrumut și a organizațiilor de creditare nebancară.  Prevederea ce urmează a fi inclusă în Hotărârea Guvernului nr. 141/2019 va exclude incertitudinile și interpretările voluntare ale prevederilor hotărârii prenotate. Proiectul modificărilor la HG nr. 141/2019 este inclus pe ordinea de zi a ședinței Guvernului din 3 iulie.

 

Totodată, se propune și revizurea Listei genurilor de activitate al căror specific permite efectuarea încasărilor bănești în numerar fără aplicarea ECC. Astfel, din Listă vor fi exluse activitățile farmaceutice în punctele medicale din localitățile rurale în care nu sunt farmacii, deoarece în localitățile rurale nu există punctele medicale, respectivele servicii fiind acordate de către oficiile medicilor de familie, în aceeași listă fiind inclusă aplicarea de către agenții economici a ECC la încasările bănești în numerar aferente prestării serviciilor de alimentare a elevilor din instituțiile de învățământ general.

 

Suplimentar, având în vedere și faptul că, potrivit HG nr. 141/2019, elementele specifice bonului de casă/documentul fiscal se determină în funcție de domeniul de activitate, precum și modificările operate prin Legea nr. 284/2023 în Codul transporturilor rutiere,  sunt stabilite noi cerințe  și pentru bonul de casă în cazul eliberării acestuia pentru prestarea serviciilor de transport rutier de persoane în regim de taxi, precum și pentru activitățile de transport rutier de persoane în  trafic municipal, rational și interraional.

 

Cu detalii vom reveni pe măsura promovării proiectului.