Facturile electronice pentru contractele de achiziții publice
02.07.2024

Ministerul Finanțelor inițiază elaborarea hotărârii de Guvern pentru aprobarea proiectului de lege privind facturarea electronică în domeniul achiziţiilor publice/sectoriale. Obiectivul acestuia este transpunerea integrală a Directivei 2014/55/UE a Parlamentului European și a Consiliului în scopul  realizării unui sistem eficient, total armonizat cu directivele în domeniu, care urmărește să faciliteze și să încurajeze utilizarea facturilor electronice pentru contractele de achiziții publice, în special pentru societăți care au contracte în altă țară UE. 

 

Proiectul de lege privind facturarea electronică în domeniul achizițiilor publice/sectoriale va reglementa modalitatea de aplicare a facturilor electronice emise în urma executării contractelor atribuite conform:

  •  Legii nr. 131/2015 privind achizițiile publice
  •  Legii nr. 74/2020 privind achizițiile sectoriale
  •  Legii nr. 121/2018 privind concesiunile de lucrări și concesiunile de servicii
  • Legii privind atribuirea anumitor contracte de achiziții publice în domeniile apărării și securității.

 

Potrivit Directivei 2014/55/UE, multitudinea de standarde care nu sunt interoperabile are drept rezultat o complexitate excesivă, insecuritate juridică și cheltuieli de funcționare suplimentare pentru operatorii economici care utilizează facturi electronice în cadrul statelor membre. Operatorii economici care doresc să desfășoare activități de achiziții publice transfrontaliere au adesea obligația de a respecta câte un nou standard de facturare electronică de fiecare dată când accesează o piață nouă. Deoarece aceasta descurajează operatorii economici să efectueze activități de achiziții publice transfrontaliere, cerințele juridice și tehnice diferite privind facturile electronice constituie bariere în calea accesului la piață în domeniul achizițiilor publice transfrontaliere și obstacole în calea comerțului. Acestea împiedică exercitarea libertăților fundamentale, având, prin urmare, un efect direct asupra funcționării pieței interne.

 

Propunerile și opiniile părților interesate sunt acceptate până pe data de 12 iulie 2024.