Ajustarea listei tranzacțiilor privind evidența obligațiilor față de buget
03.07.2024

Serviciul Fiscal de Stat a publicat în MO din 2 iulie modificările la Ordinul nr. 400/2014 cu privire la aprobarea Instrucțiunii privind evidența obligațiilor față de buget. Acestea au fost operate având în vedere că, până la momentul de față, în cazul tranzacțiilor de compensare automatizată a supraplății în contul stingerii restanței de la plata de bază la majorarea de întârziere și invers, reflectarea pe Debit nu corespundea principiului de organizare a evidenţei obligaţiilor faţă de BPN.

 

Astfel,  prin Ordinul SFS nr. 283/2024 este ajustată lista tranzacțiilor utilizate în Sistemul Informațional Automatizat „Contul curent al contribuabilului” (Anexa nr. 2 la Ordinul IFPS nr.400/2014), fiind revizuită denumirea unor tranzacții (per total șase). Totodată, Lista este completată cu două tipuri noi de tranzacții destinate compensării automatizate – rândul 52 „P405 Stins (+)/Utilizat (-) plată de bază prin compensare” și rândul 53 – „M405 Stins (+)/Utilizat (-) majorare de întârziere prin compensare”.

 

Potrivit Instrucțiunii aprobate prin ordinul prenotat, organizarea evidenței obligațiilor față de BPN se întemeiază pe procedura conform căreia înscrierile în conturile personale ale contribuabililor se efectuează pe Debit pentru tranzacțiile de calculare și pe Credit pentru tranzacțiile de stingere.

 

Ordinul nr. 283/2024 a intrat în vigoare la data publicării.