Stimulentele fiscale pentru donarea produselor alimentare, aprobate
03.07.2024

Începând cu 1 ianuarie 2025, deducerea cheltuielilor legate de transferul de alimente prin donație de către operatorii din domeniul alimentar conform Legii nr. 299/2022 se va permite în limitele aprobate anual de către aceștia, în conformitate cu art. 12 din legea prenotată. Cheltuielile legate de transferul de alimente prin donație se vor deduce doar în cazul confirmării donației în modul stabilit de Guvern.

 

Potriviit modificărilor operate în Codul fiscal prin Legea nr.148/2024 pentru modificarea unor acte normative, publicată în MO din 2 iulie,  în următoarele șase luni Executivul urmează să aducă actele sale normative în concordanță cu noile norme.

 

Anterior publicația noastră a comunicat că, lipsa stimulentelor fiscale pentru operatorii retail este considerată unul dintre motivele disfuncționalității Legii 299/2022, iar modificările aprobate prin Legea nr.148/2024 au drept scop evitarea transformării produselor alimentare în deșeuri, asigurând echilibrului dintre interesele economice ale operatorilor din domeniu și cele de prevenire a risipei alimentare.

 

Astfel, art.24 din CF este completat cu alin. 131,  potrivit căruia alimentele transferate prin donație, în limita aprobată tot de operator, vor fi deduse dacă transferul va fi confirmat în modul stabilit de Guvern. Totodată, în cazul donării produselor peste limitele lunare stabilite de către entitate, suma TVA, achitată sau care urmează a fi achitată pentru aceste mărfuri nu se va deduce, fiind raportată la costurile sau cheltuielile perioadei (modificări la art. 102 din CF).

 

Legiuitorul a intervenit și în regulile speciale referitoare la venit (art. 21 din CF). Astfel, alin. (5) prevede expres exceparea donației de alimente de la normele potrivit cărora agentul economic, care face o donaţie sub formă de bunuri, se consideră că a vândut bunul donat la un preţ ce reprezintă mărimea maximă dintre valoarea neamortizată în scopuri fiscale şi valoarea de piaţă la momentul donării.  

 

Alte prevederi ale Legii nr. 148/2024 pot fi examinate în MO  nr. 278-281.