Teremnul de licențiere a importului de cereale va fi prelungit
04.07.2024

În cadrul ședinței convocate de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, la care a participat un grup de agricultori și membri ai Asociației profesionale „Forța Fermierilor”, au fost examinate propuneri și inițiative pentru prevenirea și soluționarea provocărilor din sectorul de producere a cerealelor.

 

Anticipând necesitățile producătorilor de cereale și oleaginoase, MAIA a inițiiat modificări legislative pentru a extinde termenul de licențiere asupra importului de cereale, având în vedere că pe 26 iunie a expirat activitatea Comisiei de licențiere.

 

Astfel, pe data de 1 iulie în Parlament a fost înregistrat un proiect de lege, potrivit căruia pe parcursul anului 2024 se va permite importul doar în baza licenței1 eliberate de MAIA a mărfurilor de la pozițiile tarifare 1001 - grâu, 1005 - porumb și 1206 - semințe de floarea-soarelui, cu excepția mărfurilor de la următoarele subpoziții din Nomenclatura Combinată a Mărfurilor:

100111 - grâu dur destinat însămânțării;

100119 - altele, destinate însămânțării;

1001 91 - triticum spelta, grâu comun, meslin și altele, destinate însămânțării;

1005 10 - porumb, destinat însămânțării;

1206 00 100 - semințe de floarea-soarelui, destinate însămânțării;

120600910 - semințe de floarea-soarelui decorticate, în coji cu dungi albe sau gri cu specificarea albe, ce nu sunt destinate însămânțării.

 

Tot în cadrul ședinței au fost prezentate datele oferite de Serviciul Vamal, potrivit cărora, începând cu 26 iunie, când a expirat perioada de licențiere obligatorie a importului de cereale, în Republica Moldova au fost importate 22 de tone de floarea soarelui, care nu afectează negativ piața internă, iar importuri de grâu și porumb nu au fost înregistrate.  

 

Părțile au convenit asupra desfășurării ședințelor lunare pentru discuția problemelor existente, comunică MAIA.

__________________________________

1 Cererea de eliberare a licenței de import poate fi depusă de persoana juridică sau fizică care desfășoară următoarele activități economice:

10.41 Fabricarea uleiurilor și grăsimilor;

10.61 Fabricarea produselor de morărit;

10.91 Fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor de fermă;

01.4 Creșterea animalelor.