Contractul-tip privind stingerea obligației fiscale prin amânare sau eșalonare, aprobat
05.07.2024

Pe data de 4 iulie 2024 a intrat în vigoare Ordinul Ministerului Finanțelor nr. 74 din 26 iunie curent, prin care a fost aprobat Contractul-tip privind modificarea termenului de stingere a obligației fiscal prin amânare sau eșalonare conform Legii nr.75/2024 pentru susținerea agricultorilor prin facilitarea accesului la credite garantate de stat. Documentul a fost publicat în MO nr. 287-290 și stabilește drepturile și obligațiile asumate de către părți și graficul de stingere a obligațiilor ce vor fi stabilite drept obiecte ale respectivului contract, ce urmează a fi încheiat între debitor și Serviciul Fiscal de Stat.

 

Potrivit acestuia, debitorul va fi obligat să achite în termen şi integral obligațiile fiscale ce constituie obiect al contractului-tip privind modificarea termenului de stingere a obligației fiscale prin amânare sau eșalonare și să efectueze achitarea pe deplin şi în termen a majorării de întârziere (penalității) aferente obligațiilor fiscale eșalonate/amânate.

  

Până la expirarea termenului de stingere a obligaţiei fiscale, modificat prin amânare/eșalonare, autoritatea fiscală nu va  întreprinde acțiuni de executare silită față de debitor pe sumele obligațiilor fiscale prevăzute în contract și va suspenda acțiunile deja declanșate.

 

Totodtă, SFS va calcula majorările de întârziere (penalitatea) aferente obligației fiscale – obiect al contractului. Se propune ca modificarea stingerii obligației fiscale prin eșalonare sau amânare să fie acordată doar pe o perioadă de până la 12 luni consecutive, fără încheierea contractelor ulterioare cu debitorul aferent acelorași obligații fiscale.  

 

Contractul poate fi rezolvit în cazul stingerii obligației fiscale înainte de expirarea termenului stabilit (graficul de asemenea este anexă la contract) sau în cazul intentării procesului de insolvabilitate față de debitor.