Achizițiile publice: în ce situații părțile vor decide asupra procedurilor aplicabile
05.07.2024

În ședința din 4 iulie Parlamentul a aprobat în lectura II prevederi derogatorii la Legea nr. 131/2015 privind achiziţiile publice. Acestea stabilesc că,  în cazul contractelor de achiziții publice sau concursurilor de soluții cofinanțate în proporție de peste 50% de o organizație internațională sau instituție financiară internațională, părțile decid asupra procedurilor de achiziții aplicabile.

 

Precizăm, potrivit art. 3 alin. (5) al legii prenotate, în cazul în care autoritatea contractantă alege să atribuie un singur contract, Legea nr.131/2015 se aplică contractului mixt aferent, indiferent de valoarea părților care, dacă ar fi cuprinse în contracte separate, ar fi supuse unui alt act normativ. Având în vedere că în unele situații legate de implementarea proiectelor finanțate de instituțiile internaționale aceste condiții nu totdeauna sunt  acceptate, legiuitorul a suplinit actul normativ național cu prevederi stabilite la nivel european.

 

Menționăm, prevederi similare vor fi puse în aplicare din 8 noiembrie 2024 și în Legea nr. 74/2020 privind achizițiile în sectoarele energeticii, apei, transporturilor și serviciilor poștale. Acestea au fost aprobate prin Legea nr. 291/2023, potrivit căreia în cazul contractelor și concursurilor de soluții cofinanțate în cea mai mare parte de o organizație internațională sau instituție financiară internațională, părțile convin asupra procedurilor de atribuire aplicabile.