Confirmarea sumelor TVA nerestituite pentru mărfurile exportate
25.04.2023

Serviciul Fiscal de Stat a inițiat procesului de elaborare a proiectului ordinului SFS cu privire la modificarea Ordinului Serviciului Fiscal de Stat nr.131/2017 cu privire la aprobarea Certificatului privind sumele TVA nerestituite pentru mărfurile exportate și invită toate părțile interesate să prezinte propuneri și sugestii la adresa electronică alexandra.culicova(at)sfs.md  până la data de 28 aprilie 2023.

 

Amintim, recent a avut loc ședința conducerii Serviciului Fiscal de Stat și a Serviciului Vamal, în cadrul căreia au fost examinate modalitățile de intensificare a conlucrării interinstituționale pe domeniile de competență a autorităților, optimizarea procesului de schimb de informații aferent Certificatului privind sumele TVA nerestituite pentru mărfurile exportate, precum și necesitatea eliminării certificatului privind lipsa restanței, solicitat de Serviciul Vamal, și obținerea datelor în regim online de la SFS.

 

Potrivit art.103 alin. (2) din Codul fiscal, mărfurile autohtone anterior exportate şi reintroduse, în termen de 3 ani, în aceeaşi stare. Dacă la realizarea exportului suma TVA pentru marfa respectivă a fost restituită, scutirea de TVA nu se acordă. Nerestituirea TVA se confirmă printr-un certificat emis de SFS.